„Nu mai știm ce să băgăm pe gât”. Farmaciști presați să vândă mai mult, pentru un salariu mai bun. Practici discutabile în lanțurile farmaceutice
Practici incredibile din lanţurile farmaceutice din România, unde farmaciştilor li se impun ţinte de vânzări. Ei se plâng că sunt ţinuţi pe salariul minim pe economie şi, pentru un venit mai mare, sunt presaţi să-i convingă pe oameni să cumpere cât mai mult, pentru profitul patronului.
Totul a fost dezvăluit de jurnaliştii de la Recorder. Colegiul Farmaciştilor din Capitală cere majorarea salariului minim pentru farmacişti. Ministrul Sănătăţii spune că Inspecţia Muncii ar trebui să facă verificări.
Farmacist, angajat al unui lanţ farmaceutic: Nu mai ştim ce să băgăm pe gât, doar să facem în aşa fel încât să vindem ce trebuie şi cât trebuie, ca la final de lună să ieşim bine pe rapoarte.
(SURSA: RECORDER.RO)
Sub protecţia anonimatului, farmacistul le explică jurnaliştilor de la Recorder cum sunt presaţi să devină adevăraţi agenţi de vânzări.
Filmare cu camera ascunsă:
- Pentru răceală?
- Nurofen cu paracetamol să luaţi alternat.
- Puteţi să luaţi şi Gripovit-ul ăla C.
- Pliculeţe câte două calde. V-ajută cu vitamina C.
- Pufuri de nas, să nu vă mai curgă nasul, să-l şi desfunde, da?
- Vitamina C efervescentă sau cu D3 şi zinc?
- Suportaţi ghimbirul? Că Sunt şi pliculeţe cu ghimbir.
-Şi toate câte ar fi? - În total ar fi 126,50.
- Pfu.
- Paracetamol simplu cât e la Dvs.?
5 lei şi un pic.
(SURSA: RECORDER.RO)
În alte farmacii, povestea se repetă.
Filmare cu camera ascunsă:
- Şi paracetamol simplu cât este, ca să-mi fac o idee?
- Dacă vreţi aşa, cu denumire de Panadol, este 8,90 lei, sau variantele româneşti,
ăsta are un efect mai rapid, de aici şi denumirea. - Sau variantele simple, clasice, româneşti, care sunt 4,50 – 5 lei.
E o diferenţă.
(SURSA: RECORDER.RO)
Farmacist, angajat al unui lanţ farmaceutic: Nu mi se pare normal să fii bonusat pe sănătatea omului. Ai, clar, dreptul de a nu recomanda anumite produs. Riscul cel mai mare poate fi să îţi… pierzi jobul. Suntem înştiinţaţi cel puţin o dată la câteva zile de cât am vândut. Simţim presiunea prin mailuri. Avem un soft, te avertizează să recomanzi pacientului substanţă activă cu o anumită denumire comercială. Acest soft de multe ori te mai avertizează în funcţie de produsul pe care îl recomanzi să adaugi un produs asociat. Acest soft este făcut în aşa fel încât să te avertizeze mereu în momentul în care tu vrei să salvezi bonuri cu un singur produs, să-ţi spună: „Hei, poţi să mai adaugi şi alte produse!”
După cinci ani de facultate, mulţi farmacişti sunt angajaţi pe salariul minim pe economie. Primesc bonus dacă ating ţinta de vânzări.
Andreea avea 2.700 de lei, salariul, aşa că a preferat să plece din ţară.
Andreea Manea, farmacistă care a emigrat în Franţa, la Marsilia: Nu există lanţuri în Franţa. Nu este psiunea care există în România, stresul, target-ul. Aveam, la un moment dat, un scanner la uşă. Şi de fiecare dată când intra cineva în farmacie, se numărau capetele de oameni care intrau în farmacie. Şi după aia se calculau bonurile.
(SURSA: RECORDER.RO)
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Cred că e o problemă care ţine de legislaţia muncii. Dacă se întâmplă lucrurle într-adevăr aşa, cred că Inspecţia Muncii trebuie să verifice aceste abateri şi să le sancţioneze conform prevederilor legale.
Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti cere interzicerea prin lege a acestor practici cunoscute în breaslă, dar care nu au fost reclamate oficial. Un proiect în acest sens, depus în Parlament în 2023, a fost respins în Senat şi aşteaptă de atunci în Camera Deputaţilor.
(Prin telefon) Prof. dr. farm. Simona Negreș preşedinte, Colegiul Farmaciştilor Bucureşti: Atâta timp cât farmaciştii sunt angajaţi la patroni, ei întotdeauna vor trebui să execute ceea ce li se cere. Pacienţii cei mai mulţi au comorbidităţi, au mai multe medicamente şi nu este bine să plece acasă cu şi mai multe medicamente.
Reprezentanţii breslei din Capitală cer să fie introdus un salariu minim mai mare pentru farmacişti, pentru ca oamenii să nu mai depindă de bonusuri. Reprezentanţii lanţurilor de farmacii au recunoscut pentru Recorder că există targeturi de vânzări şi softuri care le sugerează farmaciştilor ce medicamente să recomande, dar susţin că nu se încalcă deontologia şi că angajaţii care nu se conformează nu sunt penalizaţi.