Noile taxe impuse companiilor ar putea aduce prețuri mai mari la carburanți, dar și credite mai scumpe. Boloș: Acestea nu pot fi decât lucruri rău voitoare, când țara noastră are nevoie de solidaritate
În București, prețurile carburanților standard încep să se apropie de pragul de 8 lei pe litru. În unele stații, cel mai ieftin sortiment de motorină se vinde deja cu 7 lei și 80 de bani pe litru sau chiar mai mult.
Și benzina s-a scumpit în ultima vreme.
Prețurile la pompă ar putea să crească și mai mult după ce companiile de petrol și gaze vor avea de achitat o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri, spun reprezentații distribuitorilor de carburanți.
Ion Țache, preşedinte, Asociaţia Benzinarilor Particulari: „Odată cu anunţarea acestei situaţii cu cei 0,5%, există posibilitatea ca în maximum două săptămâni să se mai scumpească. (…) Să sperăm că preţurile nu vor depăşi 8 lei.„
Și creditele ar putea deveni mai scumpe, după ce guvernul a decis să impună băncilor o taxă suplimentară de 2% pe cifra de afaceri pentru următorii 2 ani, estimează economiștii. Asta după ce, în varianta inițială a pachetului de măsuri fiscale, taxa era de doar 1%.
Flavius Jakubowicz, vicepreşedinte, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România: Băncile pot opta să-și majoreze veniturile prin majorarea de dobânzi la credite. Ar putea să-și majoreze anumite costuri – de taxe, de administrare și pentru alte servicii. (…) Dacă (…) rezultatul fiscal (…) ar putea înghiți acest impact pe o perioadă scurtă din marja de profit, există și o variantă în care am putea să mergem în același trend ca și până acum.
Ministrul de Finanțe a făcut calcule și spune că noile taxe care au fost introduse prin amendamente la pachetul de măsuri fiscale vor aduce sute de milioane de lei în plus la buget. În opinia ministrului, eventualele scumpiri sunt nejustificate.
Marcel Boloș, ministrul de Finanţe: „Haideți să vă spun petrol și gaze. Dumnezeule! Discutăm de cifră de afaceri de 55 de miliarde de lei. (…) Discutăm de profituri nete de zeci de miliarde de lei. (…) Acum, dintr-odată, pentru 120 de milioane de lei pe care îi încasează statul de la unul din contribuabili, îmi spuneți că va crește prețul la pompă. Acestea nu pot să fie decât lucruri rău voitoare, într-un moment în care țara noastră are nevoie de solidaritate.„
Marcel Boloș a mai precizat că și valoarea redevențelor pentru resursele minerale, țiței și gaze va fi analizată în perioada următoare, astfel încât statul să încaseze mai mulți bani.