Vineri 27 iunie 2025 | București 32˚C / Cer variabil

Noi negocieri privind programul de guvernare și împărțirea portofoliilor

16 decembrie 2024, 15:34 (actualizat 16 decembrie 2024, 16:15)

Echipele tehnice ale partidelor pro-europene, PNL, PSD, USR și UDMR continuă discuțiile care vizează atât programul de guvernare, cât și împărțirea portofoliilor.

Pentru a împărți portofoliile, se vor vedea mai întâi liderii celor patru partide, președinții, pentru a vedea dacă au picat de acord în primă fază cu împărțirea în funcție de ponderea din Parlament.

Pentru că asta a fost ultima discuție de zilele trecute și anume ca PSD să aibă șapte portofolii, PNL- patru, USR-trei și UDMR-două. Fiecare partid a a discutat cu colegii aceste aspecte. Surse susțin că cei din USR ar fi nemulțumiți și ar fi nemulțumiți și în privința portofoliilor pe care ar putea să le primească, deși nu sunt acestea bătute în cuie, doar fiecare partid și-a exprimat dorința.

Sunt surse care spun, de exemplu, că Social-Democrații vor Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii.

De cealaltă parte, este foarte râvnit și Ministerul Dezvoltării Regionale, acolo, pentru că sunt foarte mulți bani care merg către primari, pentru investiții, către tot felul de proiecte. Este un portofoliu dorit și de cei de la USR, Ministerul  Dezvoltării Regionale.

În contextul actual, este posibil că acest portofoliu să meargă către cei de la USR, având de vedere că este condiția ca Elena Lasconi să nu candideze, așa cum au stabilit inițial, ca niciunul dintre președinții celor patru partide să nu candideze, este nevoie ca USR să primească niște portofolii cu greutate pentru a putea face reforme în țară. Și este nevoie, totodată, de fonduri pentru acest aspect.

Sunt foarte multe chestiuni care sunt discutate în aceste zile și totul depinde și de bugetul pentru anul viitor. Este un buget care în nenumărate rânduri a fost cerut de USR. Liderii USR spuneau că așteaptă cifrele pentru a putea să vadă ce fel de investiții pot fi făcute, ce fel de reforme. În contextul în care încă nu au fost prezentate aceste cifre, vom vedea cum vor putea fi împărțite aceste portofolii. Și să nu uităm despre candidatul comuni, pentru că s-a discutat ca niciunul dintre cei patru președinți să nu candideze la legile prezidențiale, dar că există o variantă comună susținută de cei patru lideri și de electoraturile lor, bineînțeles.

Se discută despre sondaje, evaluări, analize pentru a vedea care ar putea să fie portretul unui candidat potrivit, un candidat care să atragă cât mai multe voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite