Noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare: Fără angajări la stat, sporuri tăiate și achiziții oprite
Ministerul de Finanțe propune noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Proiectul vizează, printre altele, blocarea angajărilor la stat și limitarea sporurilor pentru cei care gestionează fonduri europene. De asemenea, guvernul va prelua, în anumite condiții, banii necheltuiți pentru proiectele cu fonduri UE și PNRR.
Guvernul pregătește nu doar o amnistie fiscală ci și reducerea cheltuielilor bugetare printr-un set de măsuri care au fost făcute publice marți. Astfel, instituțiile publice vor trebui să își limiteze cheltuielile în ultimele patru luni ale anului sub media celor de până în luna august.
Se opresc achizițiile la stat, nu vor mai putea fi cumpărate, de exemplu, mașini, mobilier sau servicii de consultanță.
De asemenea, din septembrie până în decembrie se opresc și angajările.
Vor fi anumite restricții și în privința creșterilor salariale. Acestea vor putea fi făcute doar în anumite condiții. De exemplu, doar la companiile care, printre altele, au avut profit net în ultimii trei ani.
Chiar și cei care lucrează cu fonduri europene ar mai putea beneficia de sporuri doar în anumite condiții.
În plus, instituțiile care până în luna august nu au cheltuit măcar 70% din buget vor trebui să dea înapoi statului un anumit procent, pentru ca acești bani să meargă la fondul de rezervă.
Toate aceste măsuri se adaugă și proiectatei amnistii fiscale, prin care cei care au datorii la stat vor primi anumite înlesniri, inclusiv ștergerea penalităților și dobânzilor, dacă achită aceste datorii până la 25 noiembrie.
Guvernul recurge la astfel de măsuri din cauza situației finanțelor. Riscăm un derapaj serios în ceea ce privește deficitul bugetar, creșterea economică a încetinit, iar nivelul de colectare a creanțelor este sub cel prevăzut inițial.
Cel mai probabil, aceste măsuri vor fi aprobate chiar miercuri, într-o ședință specială a Guvernului.