Negocieri PNL-PSD-UDMR. S-au stabilit echipele de lucru, miercuri discuții pe programul de guvernare. Numărul de ministere ar putea fi crescut la 20. Ciolacu: Împărțirea, funcție de ponderea din Parlament
Social democrații, liberalii și cei de la UDMR s-au întâlnit la Parlament, în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu. După aproape 3 ore și jumătate de discuții, au anunțat primele concluzii.
PSD vrea măsuri sociale, creșteri salariale, de pensii și de alocații, în timp ce liberalii au ca țintă măsurile agreate cu Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și scăderea treptată a deficitului, reforma sistemului de pensii, a sănătății și justiției.
Liberalii nu vor să renunțe la cota unică și nici să crească taxele.
UDMR are o solicitare expresă: modificarea Constituției.
Pentru funcția de prim-ministru sunt în discuție mai multe variante, inclusiv rotația între PSD și PNL. Social democrații ar vrea să fie primii în acest sistem alternativ.
Ei mai solicită ca împărțirea posturilor de conducere și a portofoliilor să se facă în funcție de numărul de parlamentari ai fiecărui partid, în timp ce liberalii solicită o împărțire egală.
Se ia în calcul și mărirea numărului de ministere.
Între timp, USR anunță oficial intrarea în opoziție.
PSD, PNL și UDMR au stabilit un calendar al întâlnirilor. Pe 10 noiembrie, o echipă de negociere va discuta despre măsurile economice și sociale, dar și despre cele din justiție.
Audierea miniștrilor au putea avea loc pe 17 și 18 noiembrie, iar pe 19 ar urma să fie investit noul guvern.
ACTUALIZARE „A fost cea de-a doua întâlnire, de data aceasta într-o echipă completă și alături de reprezentanții UDMR, cât și de reprezentantul minorităților naționale. Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare – vom începe mâine discuțiile pe fiecare capitol în parte”, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu.
„Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cu măsuri pe termen scurt și cu măsuri pe termen mediu, cumva conceput ce măsuri se iau pentru creșterea nivelului de trai până în martie și depășirea iernii, fiindcă toți românii sunt afectați de criza energetică și de pandemie și pe urmă restul de program de guvernare până la finele anului 2024”, a adăugat el.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că împărțirea portofoliilor se va face în funcție de ponderea din Parlamentul României, dar că nu s-a intrat în detalii legate de numărul ministerelor. „Va rămâne ponderea pe care ne-au dat-o românii la alegerile generale”, a subliniat Ciolacu.
Sorin Grindeanu coordonează programul de guvernare din partea PSD. Miercuri, la ora 12.00, va fi o discuție pe capitolul de justiție. Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Maya Teodoriu vor participa la aceste discuții.
Discuțiile debutează pe capitolul economic și de finanțe.
Pentru cota unică ar trebui să fie un program comun de discutat pe parcursul anului viitor, pentru formarea bugetului din anul următor.
ACTUALIZARE Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că este de acord cu orice reformă și că programul de reforme trebuie să meargă inclusiv până la revizuirea Constituției.
El a arătat că au început discuțiile pe ministere.
Au fost formate echipele de lucru la programul de guvernare și s-a făcut un calendar pentru discuții, astfel încât să se poată merge în Parlament pentru un vot pe 17, 18 noiembrie.
Kelemen Hunor a arătat că el este în continuare pentru cota unică.
ACTUALIZARE Declarații Florin Cîțu: „Nu am discutat despre ministere sau despre funcția de premier, am discutat despre programul de guvernare și un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un guvern stabil„.
Președintele PNL a confirmat că există o discuție pentru creșterea numărului de ministere și că ar putea fi maximum 20.
„Suntem de acord cu orice majorare, așa cum am spus și până acum, păi am crescut pensiile și salariile și anul acesta, în funcție de cât ne putem permite„, a subliniat Florin Cîțu la finalul discuțiilor.
„Dacă există surse de finanțare pentru toate aceste probleme, bineînțeles că ele se pot face. Dacă nu, vom vedea ce poate să-și permită economia”, a adăugat el.
Potrivit liderului liberal, discuțiile pe programul de guvernare încep miercuri.
„Lăsând la o parte cotă unică sau alt tip de impozitare, nu vom crește taxele în perioada următoare”, a arătat Cîțu.
„La PNRR nu se poate modifica nimic o perioadă foarte lungă de timp. Deci acolo putem să discutăm, dar nu se poate face nimic”, a răspuns el întrebărilor jurnaliștilor legate de viziunea diferită a PSD.
Întrebat dacă, de principiu, negocierile cu USR s-au încheiat, Cîțu a răspuns: „După ce a spus domnul Cioloş, cred că da”.
ACTUALIZARE Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început la Palatul Parlamentului.
Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR sunt conduse de liderii acestora – Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.
Între cei care fac parte din delegaţia PNL sunt prim-vicepreşedinţii Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi secretarul general Dan Vîlceanu, potrivit Agerpres.
Din delegaţia UDMR fac parte ministrul Cseke Attila şi liderul grupului din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.
De la PSD au venit prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea, secretarul general Paul Stănescu şi deputatul Mihai Weber.
La consultări participă liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.
ACTUALIZARE Social-democrații cer, în continuare, funcția de premier, însă, potrivit unor surse, sunt dispuși să renunțe la această funcție, doar dacă primesc portofoliul de la Finanțe, dar și funcția de secretar general al Guvernului, a transmis Alina Sorocean pentru Telejurnalul de la ora 12.00. În plus, social-democrații își doresc și o funcție de vicepremier – acesta ar putea fi Sorin Grindeanu. Dacă nu va fi numit premier, Marcel Ciolacu ar urma să ajungă la conducerea Camerei Deputaților.
ACTUALIZARE Ministerul Justiției, Apărare, Externe și ministerul Finanțelor le-ar dori actuala conducere liberală. Este un joc imposibil, în condițiile în care Justiția și ministerul Finanțelor sunt ambele ministere avizatoare și PSD dorește cel puțin un astfel de minister, a transmis Marius Vulpe pentru Telejurnalul de la ora 12.00.
ACTUALIZARE Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în cadrul întâlnirii care urmează să aibă loc între social-democraţi şi liberali se va stabili echipa care va uniformiza programele de guvernare ale celor două partide. „Astăzi se va face, cred, echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, al PNL şi al PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi cu minorităţile, fiindcă această alianţă este formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.
ACTUALIZARE Întâlnirea dintre reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi minorităţi urmează să aibă loc, începând cu ora 13,00, la Parlament.
Liberalii încep negocierile cu PSD
În şedinţa care a avut loc luni seara la Vila Lac, peste 40 de filiale au votat în favoarea guvernării alături de PSD şi 22 au votat împotrivă.
În faţa vilei s-au adunat mai mulţi protestatari, care au aruncat pe drumul către intrare cu hârtie igienică şi au susținut că liberalii își bat joc de voturile românilor care au votat în urmă cu mai puțîn de un an pentru o guvernare fără PSD.
Decizia luată aseară de conducerea liberalilor a fost criticată de preşedintele USR, Dacian Cioloş, şi de fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.
Liderii PSD au acordul partidului să negocieze cu liberalii intrarea la guvernare. Social democrații pun mai multe condiții, printre care împărțirea portofoliilor și a posturilor de conducere din stat în funcție de numărul de parlamentari ai fiecărui partid. Liderii PNL au transmis și ei către PSD ce NU se va negocia.
Dacă va intra la guvernare, așa cum a votat luni în unanimitate forul de conducere, PSD are câteva planuri clare: testarea extinsă în școli, plafonarea prețurilor, compensarea facturilor la energie și gaze, indexarea pensiilor cu 11 la sută, creșterea alocațiilor și a salariului minim. Social democrații așteaptă date de la finanțe să vadă ce resurse sunt în buget. Liderii PSD nu ascund că în partid se lucrează și la un proiect de modificare a Constituției, care se referă inclusiv la forma de guvernare a țării.
„Vor fi patru echipe de negociere, o echipă la nivel politic din care va face parte preşedintele partidului, cei doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele Consiliului Naţional, secretarul general al partidului şi vicepreşedintele Mihai Tudose, o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, o echipă care va lucra pe programul de guvernare, coordonată de mine şi o echipă pentru revizuirea Constituţiei, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc”, a afirmat prim-vicepreşedintele social-democrat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD.
El a adăugat că PSD este deschis să negocieze „pentru urgenta rezolvare a problemelor românilor”, iar în şedinţa CPN toate discuţiile s-au concentrat pe priorităţile de guvernare şi nu au fost discuţii despre funcţiile politice.
„O să vă spun câteva dintre măsurile pe care PSD le vede pe termen scurt. Pentru gestionarea pandemiei – testare extinsă şi vaccinare, restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea de urgenţă în prima linie a specialiştilor în sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei, susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Calupul legat de măsurile pentru preţurile la utilităţi – plafonarea preţurilor, compensarea facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici, dar şi pentru IMM-uri (…), asigurarea subvenţiei la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută în decembrie 2020”, a arătat acesta.
În domeniul Educaţiei, Grindeanu a menţionat printre măsuri asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic, ceea ce înseamnă testare, operaţionalizarea sistemului de predare hibrid, descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţilor de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.
„Despre pensii şi alocaţii – aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei, la 1.000 de lei pe lună, creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie la nivelul stabilit prin Legea 14/2020. Salariul minim – de la 1 ianuarie creşterea lui pentru studii generale de la 2.550 de lei la 2.600 de lei. (…) Am cerut execuţia bugetară, astfel încât tot ce am spus se susţine bugetar”, a declarat social-democratul.
Până la următoarea rundă de negocieri cu social democrații, liberalii anunță liniile roșii peste care nu vor trece: formarea unei majorităţi în jurul formaţiunii, cu premier liberal, PNRR – un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană, stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de CE, nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri, continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, reforma statului şi menţinerea parcursului european şi euroatlantic şi a Parteneriatului strategic cu SUA.
Liberalii au mai spus că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis. „Respectarea parteneriatului cu preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete”, au subliniat liberalii.
Funcția de prim-ministru este în continuare dorita atât de PNL cât și de PSD care spune, din start că nu va accepta o desemnare a lui Florin Cîțu. Sunt și ministere vizate de ambele partide. Liberalii nu le dau încă un răspuns foștilor parteneri din USR. Constantă la guvernare rămâne UDMR, care anunță sprijin în oricare dintre variantele decise de PNL.
Tot luni, Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a decis ca Uniunea să înceapă negocierile pentru formarea „unei mari coaliţii” cu PNL şi PSD, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.