Nava sub pavilion Togo care a explodat la Sulina a fost eșuată în siguranță. Surse TVR Info: Nava ar fi trecut peste o mină marină aflată în derivă. Parchetul a deschis dosar penal in rem
Apelul SOS de pe nava comercială sub pavilion Togo a venit la ora 6.50 în această dimineaţă. Căpitanul a solicitat evacuarea tuturor celor 12 membri ai echipajului.
Directorul Autorităţii Navale Române, Cosmin Dumitrache: Din primele informaţii, a fost vorba despre o explozie în compartimentul maşini. Tot echipajul a fost pregătit pentru abandon.
Dorina Cocu, purtător de cuvânt ARSVOM: Persoanele au fost transportate în condiţii de siguranţă în portul Sulina, la compartimentul primiri urgenţe. Sunt toţi în afara oricărui pericol.
După o acţiune de mai multe ore, un remorcher şi mai multe ambarcaţiuni de salvare au reuşit să ducă nava avariată într-o zonă sigură, la nord de canalul Sulina, şi să o menţină pe linia de plutire.
Autorităţile trebuie să afle dacă explozia a fost cauzată de lovirea unei mine marine sau de o defecţiune în compartimentul maşini.
Cosmin Dumitrache, directorul Autorităţii Navale Române: În secunda aceasta nu vrem să luăm în clacul o mină. Aşteptăm să vedem verificarea navei cu scafandri, să vedem dacă a fost explozie din interior sau exterior.
Dar putea o mină să producă o explozie la compartimentul maşini?
Cosmin Dumitrache, directorul Autorităţii Navale Române: Da, dacă o lovea în zona pupa, putea să provoace o explozie în zona respectivă.
Întreaga anchetă este coordonată de Autoritatea Navală Română.
Ministrul Sorin Grindeanu: Ministerul Apărării a trimis o navă cu mai mulţi scafandri specializaţi care analizează nava. Să vadă dacă a fost o mină sau, pur şi simplu, o explozie la sala maşini.
Premierul Marcel Ciolacu: În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele doua ipoteze şi se pare că prima ipoteza este mai aproape de adevăr, dar să aşteptăm să vedem concluziile.
Comandor Sandu valentin Mateiu, analist politico-militar: În măsura în care ipoteza se verifică – că acea explozie în sala maşini a fost generată de o explozie în exterior, care a produs o spărtură şi ulterior inundarea compartimentului maşini -, asta înseamnă un pericol foarte mare. Este foarte important pentru că până la 12 mile marine este un incident pe teritoriul României.
Sunt, însă, specialişti care susţin că explozia nu ar fi putut fi provocată de o mină marină, ci, mai degrabă, de echipamentele vechi de pe navă.
General (r) Virgil Bălăceanu: O mină navală, marină, nu ar fi produs o explozie la bord. Ar fi afectat corpul navei, dacă s-ar fi întâmplat un asemenea lucru. Lovirea de către o mină în derivă a corpului navei ar fi produs o spărtură şi ar fi determinat scufundarea navei.
Adrian Mihălcioiu, inspector Federația Internațională a Transportatorilor: Nu cred că a fost o mină marină, pentru că mina ar fi luat contact la nivelul suprafeţei de plutire a navei, ceea ce însemna o gaură de apă semnificativă şi punerea în pericol a stabilităţii navei, la ora asta ar fi trebuit deja să fie scufundată. Mai degrabă cred că a fost o instalaţie improvizată la bord. Sunt nave foarte vechi, care nici nu ar mai avea ce să caute pe mare.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a anunţat că a deschis dosar penal pentru două infracţiuni – avarierea navei sau a încărcăturii şi pentru plasarea unui dispozitiv sau substanţe care poate distruge nava.
________________________
ACTUALIZARE Nava a fost remorcată de un vas al Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura și a fost eșuată în siguranță, transmite Autoritatea Navală Română.
Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia şi pentru pasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației.
ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu a declarat că are loc „o desfăşurare de forţe majoră” din partea Ministerului Apărării pentru a se stabili adevărul. „În acest moment se analizează care este cauza efectivă. (…) E o desfăşurare de forţe majoră din partea MApN, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, ca să se afle foarte repede adevărul”, a spus Marcel Ciolacu.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ministerul Transporturilor, după ce ministrul Sorin Grindeanu a menţionat că MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele exploziei. Aceştia vor stabili dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor, după cum a arătat Grindeanu.
ACTUALIZARE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”, dar a subliniat că trebuie aşteptată concluzia Ministerului Apărării.
”Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi„, a adăugat premierul.
ACTUALIZARE: O navă cu scafandri cercetează cauzele exploziei produse pe nava aflată pe canalul Sulina, iar un remorcher va încerca să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu: „Din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, ştiţi foarte bine că ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, n.r.), agenţia care e în coordonarea Ministerului Transporturilor, a reuşit să salveze echipajul. Toţi cei 12 oameni aflaţi la bord au fost luaţi de către agenţia noastră şi sunt în afara pericolului. Mai mult decât atât, AFDJ-ul (Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, n.r.) a trimis un remorcher, astfel încât să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare. Dacă nu se va putea face acest lucru, această scufundare să fie una controlată, astfel încât să nu punem în pericol traficul pe canalul Sulina. Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie pur şi simplu la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba aici despre ministrul Apărării”.
ACTUALIZARE Bărbatul din Siria, marinar pe nava pe care s-a înregistrat o explozie, miercuri dimineaţa, a ieşit de sub supraveghere medicală.
ACTUALIZARE: Conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaţionale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acţiona în sprijinul autorităţilor civile responsabile de intervenţie şi pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord, după ce miercuri dimineaţa a fost raportată o explozie la bordul navei comerciale Seama, sub pavilion Togo.
ACTUALIZARE: Ministerul Apărării Naționale: Un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare – salvare, din dotarea Forţelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu” să intervină, în funcţie de solicitări.
„Cu privire la situaţia navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineţii de 20 septembrie, în jurul orei 6,50, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaţionale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acţiona în sprijinul autorităţilor civile responsabile de intervenţie şi pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava a plecat din portul militar Constanţa în jurul orei 8,15″, precizează MApN.
Sursa citată subliniază că planurile de activităţi şi procedurile operaţionale ale Forţelor Navale Române au fost adaptate rapid la situaţia actuală de securitate, odată cu declanşarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de ameninţări în spaţiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice.
„Forţele Navale Române desfăşoară în permanenţă monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detaşamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) şi prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcţiei Hidrografice Maritime”, arată MApN.
ACTUALIZARE: Un remorcher de căutare-salvare românesc, Ares, şi alte ambarcațiuni de salvare încearcă să ducă nava aviariată într-o zona sigură și să o mențină pe linia de plutire. Autoritățile trebuie să afle ce s-a întâmplat cu adevărat, dacă explozia a fost cauzată de lovirea unei mine marine sau de o defecțiune în compartimentul mașini.
ACTUALIZARE: În cazul unui dintre cei 12 marinari salavați de pe nava afectată de explozie este necesară încă supravegherea medicală. Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept.
ACTUALIZARE: Cosmin Dumitrache, Autoritatea Navală Română: Navigatorii sunt străini, nava a plecat din Turcia se deplasa către Ucraina, urma să intre pe Canalul Bâstroe. Vom menține nava în apele teritoriale ale României. Căpitanul a raportat explozie în sala mașinilor, dar deocamdată nu știm exct s-a întâmplat. Am ajutat marinarii să abandoneze nava. Scafandrii se vor duce. Ei vor putea spune dacă explozia e cauzată de factor extern sau s-a întâmplat ceva în interior. Dar putea fi o mină marina? Nu putem spune asta acum. Putea o mină marină să provoace explozia de la compartimentul mașini? Da, putea.
ACTUALIZARE: Comandorul (r) Valentin Mateiu: În măsura în care ipoteza se verifică că acea explozie în sala maşini a fost generată de o explozie în exterior, care a produs o spărtură şi ulterior inundarea compartimentulul maşini, asta înseamnă un pericol foarte mare. Prezenţa minelor marine, ne duce cu gândul la două lucruri, mine în derivă sau război hibrid, în sensul în care au fost plantate special sau a fost natura, valurile, furtuna au desprins minele din câmpurile de la Odesa, şi acestea au ajuns la noi. Este foarte important pentru că, până la 12 mile marine este un incident pe teritoriul României, de la 12 la 24 de mile marine e zona contiguă, statul român are anumite elemente de jurisdicţie, iar de la 24 de mile spre 200 de mile , statul român are jurisdicţie numai asupra resurselor naturale.
ACTUALIZARE: Autoritatea Navală Română: O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compatimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina. Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului. Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina. Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată. Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.
Autoritățile române fac cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment.
ACTUALIZARE: Cosmin Dumitrache, Autoritatea Navală Română: Vrem să aflăm ce s-a întâmplat de la echipaj. Acum echipajul a ajuns la Sulina şi este întrebat ce s-a întâmplat pentru că nu avem informaţii. Primele date indică o explozie la bord, explozie în compartimentul maşini. Mai mult nu ştim. Nava este abandonată complet, iar noi luăm în calcul să luăm nava din zonă, să o ducem într-o altă zonă să nu se scufunde, să o salvăm.
ACTUALIZARE: Dr. Radu Sicinschi, manager SAJ Tulcea: Cei 12 marinari sunt într-o stare generală destul de bună, fără probleme deosebite. Câțiva au atacuri de panică. Toți sunt stabili și transportați la compartimentul Primiri Urgențe de la Sulina, unde se va continua evaluarea.
ACTUALIZARE: ”În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea echipajului de la bordul navei Seama. La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC, nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului. La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord. Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.” transmite Ministerul Transporturilor într-un comunicat.
ACTUALIZARE Autoritatea Navală Română: Nava nu s-a scufundat. Echipele de intervenție intenționează să o remorcheze și să o aducă într-o zonă sigură. Deocamdată, nimic nu indică prezența unei mine.
ACTUALIZARE: Generalul (r) dr. Virgil Bălăceanu: O mină navală nu ar fi produs o explozie la bord, la sala mașinilor, ci ar fi afectat corpul navei.
ACTUALIZARE Căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru Agerpres, că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.
„Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării”, a precizat Dan Ichim.
La operaţiunea de salvare a echipajului navei comerciale au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Coastă cu mijloace specializate şi ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.
Din primele date, se pare că ar fi vorba despre o explozie la sala motoarelor a navei.
Mesajul de urgență “MAYDAY” a fost emis de nava comercială la ora 06.50.
Pentru salvarea marinarilor a intervenit Agenția de intervenții și salvare a vieții pe mare.
În acest moment au loc cercetări desfășurate de autoritatea Navală Română. Geniștii și scafandrii militari EOD (specializați în lucrul cu explozivii) se află la fața locului.