NATO, îngrijorată de retorica secesionistă din Bosnia. Jens Stoltenberg, aflat la Sarajevo, a condamnat amestecul „malign” al Rusiei din țară
Tensiunea în creștere l-a adus pe Jens Stoltenberg la Sarajevo unde liderul sârbilor bosniaci forțează din ce în ce mai mult independența entității pe care o conduce.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Suntem preocupaţi de retorioca secesionistă şi de amestecul malign din străinătate, inclusiv din Rusia.
Cu o populație care depășește puțin 3 milioane de oameni, federația croato-musulmană încă nu a reușit să facă reformele necesare astfel încât să renunțe la structura politică tricefală impusă de acordurile de pace de la Dayton.
Această situație a favorizat mișcarea de secesiune condusă de Miodrag Dodik care nu recunoaște autoritatea Înaltului reprezentant al comunității internaționale aflat în vârful acestei structuri de conducere a țării. De altfel, el a amenințat că îl va aresta și deporta pe acesta dacă va îndrăzni să intre în Republica Srpska.
Ioana Dumitrescu, realizator TV: Nervozitatea este mult mai mare în Bosnia Herțegovina, în raport cu dorința sârbilor de a se rupe din actuala formă de organizare statală a acestui spațiu.
Bosnia Herțegovina și-a dobândit independența de Serbia în 1995, după un război sângeros care a durat 3 ani și în care și-au pierdut viața peste 100 de mii de oameni.
Acum, cea mai săracă țară din Europa a primit la sfârșitul anului trecut statutul de țară candidată la aderarea UE. Temerile că rușii vor să destabilizeze Bosnia și întreaga regiune sunt însă din ce în ce mai mari, iar Jens Stoltenberg a dat de înțeles că forța de menținere a păcii EUFOR ar putea primi întăriri.