Muzeul Satului din București, Casa Jurilovca, a intrat în reparații. Tehnica stufului, folosită de meseriașii care știu să întrețină și să repare casele bătrânești

28 iulie 2023, 17:28

Stuful a fost legat în snopi, a căror circumferință e de fix 60 de centimetri. Se asigură astfel grosimea uniformă a acoperișului. Odată așezați, snopii sunt bătuți cu un fel de lopată cu coadă scurtă, numită Năboaie. Pentru Florin, Pavel și Viorel ziua de muncă începe deja la 5.00 dimineața, să nu-i prindă canicula. Abia atunci vor lua pauză.

Din fericire, încă există oameni care să duca mai departe meseriile tradiționale. Așa cum este și meseria aceasta de legător de stuf. Pe care o face și Florin. Pe care o fac și câțiva colegi de-ai lui. Stuful se coase cu un ac special, care e trecut dintr-o parte în alta a acoperișului.

Cei trei meșteri au mai primit comenzi din Galați, Hunedoara, Arad și Târgu Jiu, de la oameni care vor să-și acopere, ba chiar și să-și anvelopeze casele cu stuf, convinși de eficiența lui energetică. Florin spune că a învățat meserie de la bătrânii din sat.

Florin Neamțu, meșter în stuf, sat Plopul, județul Tulcea: Care au mai rămas în viață, că mulți s-au stins. Hopa, stai puțin. Și numai în zonele la noi. Nu există nicio școală care face așa ceva. E și bun, față de tablă sau alt acoperiș. E vorba și de izolare, e vorba și de căldură, mai multe. Și sunt diferențe de câteva grade bune, chiar. Ar fi păcat să se piardă. E o meserie chiar bună.

Una dintre cele mai mari probleme ale muzeelor etnografice din România este să găsească oameni care mai practică meserii tradiționale.

Paula Popoiu, manager al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București: Suntem niște norocoși că încă mai găsim meșteri pentru acoperișul de stuf. Ceea ce nu se întâmplă la acoperișul de paie. Acolo chiar nu mai găsim niciun meșter. Cărămidarii, de asemenea, au cam dispărut de tot. Cei care fac țiglă manufacturieră iarăși nu mai sunt. Un singur centru am mai găsit în toată țara. În momentul ăsta, în baza noastră de date sunt circa 100 de meșteri, nu mai mulți.

Casa Jurilovca amintește prin toate detaliile sale de vechile gospodării ale lipovenilor. Reparațiile se vor încheia în cel mult o lună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite