Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti trece în administrarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării
Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida nu se închide. Ministrul Sebastian Burduja a declarat în exclusivitate pentru TVR cum va fi administrat în continuare.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digizalizării, Sebastian Burduja: Am avut câteva consultări informale cu ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, de asemenea cu compania Electrica, care are în administrare Muzeul Naţional Dimitrie Leonida. Există deschidere spre a avea un parteneriat şi spre a trece acest important obiectiv la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Exista deja surse de finanţare prin Planul National dedicat cercetării şi inovării. Urmează să se facă toate documentele necesare pentru transfer în primul rând.
Există şi un model pentru dezvoltare: cel mai mare muzeu tehnic din lume, cel din Munchen. Vor exista şi în România filiale ale muzeului tehnic în marile centre universitare.
Întors în ţară după studii in Germania, inginerul Dimitrie Leonida pune bazele Muzeului Tehnic în 1909. Își dorea astfel ca tinerii să urmeze și cariere tehnice. Primul sediu a fost pe strada Mendeleev, acolo unde înfiinţase şi o şcoală de meserii. Clădirea muzeului, pe care o ştim azi, în Parcul Carol din Capitală, a fost construita în 1935.
Muzeul deţine peste 7.000 de exponate din tot felul de zone ale științei. Toate sunt obiecte originale, intrate în patrimoniul naţional și chiar în categoria Tezaur.
Aşadar Muzeul Tehnic vă aşteaptă cu porţile deschise. Şi aşa va rămâne pentru totdeauna.