„Mr Nobody Against Putin”. Un profesor rus a transformat filmările despre propaganda din şcoli într-un documentar premiat la Festivalul de la Sundance

În timp ce tancurile rusești înaintau în Ucraina în februarie 2022, Vladimir Putin ducea o bătălie paralelă pe frontul de acasă – o bătălie purtată nu cu arme, ci cu ideologie, ajungând până în sălile de clasă ale națiunii, scrie The Guardian.
Într-un liceu din Karabash, un mic oraș industrial din munții Ural, profesorul Pavel Talankin știa că trebuie să documenteze acest lucru.
Aproape peste noapte, școala – și comunitatea foarte unită în care Talankin, un spirit liber, cunoscut sub numele de Pașa de către elevii săi, își acceptase rolul de educator nonconformist – a fost invadată de militarizare și propagandă de război.
În calitate de videograf al școlii, Talankin a fost însărcinat de superiorii săi să documenteze punerea în aplicare a noii directive a Kremlinului: formarea unei generații impregnate de opinii ultranaționaliste și gata să se alăture în curând soldaţilor care luptă în Ucraina.
Înverșunat împotriva războiului, Talankin și-a propus în schimb să surprindă și să prezinte lumii o viziune din interior, nefiltrată, asupra modului în care războiul lui Putin împotriva Ucrainei modelează viețile copiilor din Rusia. „Am știut imediat că acest lucru trebuie să fie păstrat pentru istorie. Am realizat rapid că acest material
nu poate fi pierdut”, a declarat Talankin pentru Observer.
Înregistrările s-au transformat în Mr Nobody Against Putin, un documentar emoționant care a avut premiera luna trecută la Festivalul de Film Sundance, unde a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Documentarul World Cinema.
Ideea filmului a apărut în primele zile ale războiului, când Talankin a început să contacteze instituții independente, oferindu-le înregistrările sale. În cele din urmă, povestea sa a ajuns la David Borenstein, un cineast american care a co-regizat proiectul alături de Talankin.
Sub pretextul că urma ordinele de a îndeplini citatele de propagandă ale școlii, Talankin și-a asumat o misiune secretă și extrem de riscantă pentru a documenta războiul informațional al lui Putin la el acasă. Într-o țară în care orice jurnalism independent a fost interzis, Talankin a declarat că a avut un loc de neegalat în primele rânduri ale istoriei. „Orice jurnalist care ar fi încercat să filmeze ce se întâmplă în școli ar fi fost imediat întemnițat. Am fost pus în această situație unică”, a spus el.
„Ministerul rus al Educației trimitea ordine extrem de detaliate conform cărora anumite lecții trebuiau filmate, iar eu mă duceam și filmam.”
În documentar, Talankin arată cum copiilor li se ordonă să mărșăluiască cu steagul rusesc, să citească cărți de istorie proaspăt tipărite care apără invazia Rusiei în Ucraina și să participe la turnee de aruncare a grenadelor.
Veteranii de război, adesea foști deținuți din celebrul grup paramilitar Wagner, vizitează școlile pentru a le predica copiilor „valorile patriotice”.
De la începutul războiului, Moscova a cheltuit milioane de ruble pentru a forma o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar. Analiștii ruși au descris îndoctrinarea ideologică a adolescenților drept unul dintre domeniile în care statul rus se apropie cel mai mult de a fi totalitar.
„Școlile sunt unul dintre principalele locuri în care se răspândește propaganda”, a declarat Talankin. „Fascismul poate prinde rădăcini în cele mai simple moduri – începând din școli, cu copiii”, a adăugat el.
Aruncând lumină asupra campaniei de transformare a școlilor rusești în instrumente de militarizare, însuși Putin a declarat anul trecut: „Războaiele nu sunt câștigate de comandanți, ci de profesori”.