Motivarea CCR de anulare a alegerilor: Procesul electoral privind alegerea preşedintelui a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidenţiale pentru că a fost încălcat caracterul liber exprimat al votului. În motivarea publicată aseară, judecătorii CCR spun că alegătorii au fost dezinformați, iar unul dintre candidați a avut parte de o promovare agresivă, cu încălcarea legislației electorale. Pe baza documentelor declasificate din şedinţa CSAT, Curtea Constituţională a considerat că procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui.
„CCR explică că are atribuții de a veghea respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României. Din acest motiv, trebuie să restabliească încrederea cetățenilor în legitimitatea democratică a autorităților publice.
Curtea a decis anularea alegerilor prezidențiale având în vedere informațiile care au apărut și dovezile de la cele mai mari instituții de forță din România, potrivit cărora țara noastră a fost scena unor atacuri hibride.
CCR consideră că, în acest mod, sunt protejate drepturile electorale ale cetățenilor dar și respectarea drepturilor fundamentale ale ordinii constituționale pentru menținerea caracterului democratic și de stat de drept al României„, a transmis, în Ediție Specială, Liliana Năstase, jurnalist TVR.
„Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice”, se arată în motivarea Curții.

Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale
„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, declaraţiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidaţi referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicţie cu datele prezentate în ‘Notele de informare’ ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă şi a Serviciului Român de Informaţii. Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri şi cheltuieli importante, iar situaţia analizată relevă o incongruenţă evidentă între amploarea campaniei desfăşurate şi inexistenţa asumată de candidat în privinţa cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenţei finanţării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfăşurării alegerilor„, se mai arată în motivarea deciziei CCR.

Călin Georgescu: În această zi, statul român a călcat în picioare democrația. Decizia CCR, lovitură de stat oficializată
Excluderea ingerinței unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă
„Trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală (…). Pe de altă parte, statul are şi datoria de neutralitate, care include şi obligaţia de a întări rezilienţa alegătorilor, inclusiv prin conştientizarea electoratului cu privire la utilizarea tehnologiilor digitale în cadrul alegerilor, în special prin furnizarea de informaţii şi sprijin adecvat. Prin urmare, statul trebuie să facă faţă provocărilor şi riscurilor generate de campaniile de dezinformare organizate, de natură să afecteze integritatea proceselor electorale”, explică CCR.
Votul liber exprimat, încălcat printr-o campanie agresivă
„În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale, în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicităţii electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat şi de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor„, potrivit motivării CCR.
