Moneda naţională, sub presiune. Maşini mai scumpe din cauza leului slab

9 mai 2025, 23:14

Dobânzile mai mari la credite și devalorizarea leului au dat peste cap socotelile celor care vor să cumpere o mașină. Clienții sunt acum nevoiți să plătească, în plus, chiar și sute de euro doar din diferența de curs valutar. Dealerii auto și producătorii de automobile sunt și ei îngrijorați, în contextul în care au avut vânzări mai mici decât în urmă cu un an.

Costel Spiridon trăiește în localitatea ilfoveană Tunari. Vrea să cumpere o mașină prin programul Rabla. De curând a plătit un avans, pe vremea când moneda unică europeană era cotată la 4 lei și 97 de bani. Dar deprecierea leului față de euro, din ultimele zile, i-a încurcat socotelile. Acum a venit la dealerul auto să afle cât mai are de plată, în condițiile în care cursul de referință a ajuns la 5 lei și 11 bani pentru un euro.

Costel Spiridon, clientul unui dealer auto: Ajungem să pierdem din economii, că din economii o achiziționăm.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: De exemplu, pentru un autoturism nou, în valoare de 25.000 de euro, clienții sunt nevoiți să plătească acum în plus peste 700 de euro, din diferența de curs valutar, în comparație cu ultima perioadă în care cursul de referință a fost de 4 lei și 97 de bani pentru un euro.

Dealerii auto de mașini noi și constructorii sunt și ei îngrijorați din cauza instabilității cursului de schimb. Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut deja cu peste 7% în primele patru luni, în comparație cu perioada similară a anului trecut, arată datele din piață.

Adrian Sandu, secretar general, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: Evident, așteptăm programul Rabla și sperăm o dinamizare a pieței, dar un curs de schimb neavantajos duce la o dificultate în a vinde mașini la valorile pe care așteptăm să le vindem.

Dan Vardie, preşedinte al consiliului director, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile: Ne preocupă situația cursului valutar, da, ne preocupă situația dobânzilor pentru că, evident, toate afectează și achiziția de automobile. Această incertitudine va mai dura cel puțin încă, hai să zicem, 2 săptămâni.

Și cei care vând mașini rulate așteaptă stabilizarea cursului de schimb și a dobânzilor.

Pentru moment, cotațiile indicilor Robor continuă să crească, pe toate scadențele. Robor la 3 luni a ajuns la 7,31%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani și jumătate.

Bogdan Penciu, dealer auto de maşini rulate: La mașinile care sunt în clasa medie între 15.000 – 30.000 – 40.000 de euro se cunoaște o mică stagnare. Clienții mai doresc să mai negocieze la bancă un pic din dobândă, să compeseze pierderea de la cursul euro.

Programul „Rabla Auto” ar urma să înceapă, pentru personale fizice, la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, conform datelor din piață.

Pentru moment, s-a încheiat sesiunea de înscriere a producătorilor de autovehicule.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite