Moment emoţionant. Cetățeni americani eliberați de Rusia au fost întâmpinați de președintele Joe Biden și de familii. Ceremonie de primire a opt ruși întorși acasă, la Moscova
Moment istoric în relațiile dintre Washington și Moscova. A avut loc cel mai mare și important schimb de prizonieri dintre cele două puteri, de la încheierea Războiului Rece. În acord ar fi fost inclus și Aleksei Navalnîi, însă disidentul rus a încetat din viaţa la începutul acestui an. Unsprezece americani sau deținători de carte verde SUA, aflați în închisorile din Rusia sau Belarus, au fost puși în libertate, iar de partea cealaltă opt ruși au revenit la Moscova. Joe Biden a spus că acțiunea nu ar fi fost posibilă fără prietenii Statelor Unite. Acordul a fost coordonat de Turcia, iar în acțiune ar mai fi fost implicate Polonia, Slovenia, Norvegia și Belarus.
Vestea eliberării cetățenilor americani a venit din partea președintelui Joe Biden. Acesta a susținut o declarație la Casa Albă, înconjurat de membrii familiilor foștilor prizonieri politici.
Joe Biden, preşedintele SUA: Astăzi, îi aducem acasă pe Paul, Evan, Alsu, Vladimir. Trei cetăţeni americani şi un deţinător de carte verde americană. Toţi patru au fost închişi pe nedrept în Rusia. Paul pentru aproape şase ani. Vladimir din 2022. Evan din martie 2023. Şi Alsu din octombrie 2023.
Înainte de a ajunge la Washington, americanii eliberați au avut ocazia să vorbească la telefon cu familiile lor. Vladimir Kara Murza, disidentul rus care deține cartea verde americană, a putut vorbi cu soția și copiii lui.
Paul Whelan a stat șase ani în închisorile din Rusia și a mărturisit ce a simțit la revenirea acasă. ”Coborârea din avion, vederea preşedintelui, a vicepreşedintelui, a fost frumos, a fost o bună revenire acasă.”
La auzul informației că Evan Gershkovich a fost eliberat după mai bine de un an de detenție, colegii săi din redacția publicației The Wall Street Journal nu și-au stăpânit emoțiile.
De asemenea, apropiații fostului disident Aleksei Navalnîi au postat pe rețelele de socializare fotografii cu foștii deținuți scăpați din închisorile rusești, în istoricul schimb de prizonieri.
Și la Moscova a avut loc o ceremonie de primire a celor opt ruși reveniți acasă în urma schimbului de prizonieri. Printre aceștia se află un asasin și doi agenți, soț și sotie, și copiii lor, care locuiau Slovenia. Cei doi ruși, soț și soție, se dădeau drept imigranți argentiniei și vorbeau cu copiii lor doar în spaniolă. De fapt, ei îndeplineau misiuni pentru serviciile secrete de la Moscova în întreaga Europă, potrivit agențiilor de presă internaționale.

Lacrimi de bucurie
Lacrimi de bucurie au curs în Biroul Oval în momentul în care familiile unor deţinuţi ca jurnalistul american de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, eliberaţi de Rusia în cel mai mare schimb de după Războiul Rece, au vorbit pentru prima dată la telefon cu cei dragi, potrivit unei înregistrări video date publicităţii joi de Casa Albă, relatează Reuters.
„Aici este mami. Mă auzi? Este mama”, i-a spus mama sa la telefon jurnalistului de la Wall Street Journal, conform înregistrării de două minute de la acest moment emoţionant postat de contul de X al preşedintelui Joe Biden.
„Voiam să vă spunem cât de copleşiţi suntem„, le-a spus Biden deţinuţilor eliberaţi, în timp ce familiile lor stau în jurul lui. „Aţi fost deţinuţi pe nedrept timp îndelungat, suntem bucuroşi că sunteţi acasă„, a adăugat el.
Rusia i-a eliberat pe Evan Gershkovich, pe fostul puşcaş marin Paul Whelan şi pe alţii, joi, în cadrul unui schimb în care au fost implicate mai multe ţări şi despre care Casa Albă a spus că vizează 24 de persoane, între care şi asasinul rus Vadim Krasikov, eliberat de Germania.
„Fiecare părinte, copil, partener şi persoană iubită care mi s-a alăturat astăzi în Biroul Oval s-a rugat pentru această zi multă vreme„, a postat Biden despre acest acord, care a fost negociat în secret timp de peste un an.
La începutul videoclipului, Biden le spune familiile celor deţinuţi că aceştia fost eliberaţi şi se află într-un autobuz care îi transportă la avionul cu care vor pleca în SUA.
„Niciun cuvânt nu este suficient de puternic. Eram sigur că voi muri în închisoare”, spune familiei sale care plânge, politicianul rus de opoziţie Vladimir Kara-Murza. „Încă mai cred că dorm în celula mea din Omsk, în loc să vă aud vocile”, a mai spus el.
Joe Biden i-a întâmpinat la baza americană Andrews, din Maryland.