Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre Legea Educației Sexuale: Votul nu m-a interesat. Programele școlare se fac de către specialiști, nu de parlamentari, ca mine. Vom propune o nouă disciplină, Educația pentru Viață

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
23 iunie 2021, 15:20

Ministrul Sorin Cîmpeanu și-a explicat votul de marți, din Parlament: „Legea Educației Naționale spune că în România, programele școlare și planurile cadru se fac de către Ministerul Educației, prin organismele abilitate, adică de specialiști. Nu se fac de parlamentari, ca mine. Curriculum nu are ce să caute în Parlament. De aceea votul de ieri nu m-a interesat. În realitate, în Parlament nu are ce să caute un subiect legat de curriculum, pentru că nu există competențe. Nu mă interesează o lege în care se vorbește de curriculum în condițiile în care nu există competențe pentru curriculum”.

Vom propune introducerea unei noi discipline, Educația pentru viață

Sorin Cîmpeanu a adăugat că „Avem planurile cadru pentru liceu în lucru, le-am stopat, pentru că erau necorespunzătoare. Am primit peste 10.000 de propuneri de modificare. Fiind stopat acest proces, de implementare a planurilor cadru, ele se vor rediscuta”. În cadrul acestor discuții viitoare, a mai spus ministrul, „vom propune introducerea unei noi discipline, Educația pentru viață”, care va avea următoarele module : educația sanitară, pentru primul ajutor, pentru alimentație sănătoasă, juridică, financiară, rutieră, sexuală, civică. Toate aceste discipline care, a continuat Sorin Cîmpeanu, vor fi altfel decât disciplina de matematică, de exemplu vor fi module predate de specialiști, care se vor ocupa să integreze toate aceste module.

La Evaluarea Națională, ne interesază profilul absolventului de gimnaziu

Referindu-se la examenul de Evaluare Națională, ministrul a spus că, pentru clasa a opta, nu au fost de interes atât rezultatele, care „vor fi ușor viciate de această perioadă total atipică”, cât mai ales profilul absolventului de gimnaziu. „Se va compara profilul proiectat în urmă cu opt ani, pentru absolventul de gimnaziu, adică ce s-a dorit, cu cel realizat al absolventului de gimnaziu”, a spus Sorin Cîmpeanu, explicând că asta înseamnă, printre altele, și „să fie mult mai pregătit pentru viața activă, pentru continuarea studiilor, din perspectiva testelor PISA”.

Referindu-se la cazul școlii de la Ciolpani, Ilfov, unde o elevă băută a fost batjocorită de colegi și abandonată de profesori, ministrul a spus că „astăzi s-a solicitat demisia directorului, pentru management defectuos”.El a adăugat că ministerul caută o finanțare europeană pentru crearea unor „grupuri de acțiune care sa combată toate formele de bullying”.

–––––––––––––––––––––––––

Ministrul Educației a anunțat că ministerul îşi asumă promovarea disciplinei obligatorii Educaţie pentru viaţă, care va include mai multe module, printre care: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialiştilor din Ministerul Educaţiei. Legea educaţiei naţionale (LEN) prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educaţiei, dispoziţiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţiile Legii educaţiei naţionale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatorii – ‘Educaţie pentru viaţă’, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor”, arată ministrul într-o declaraţie, potrivit Agerpres.

Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obţinute la celelalte module.

„În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la ‘Educaţie pentru viaţă’, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module”, a menţionat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite