Ministrul Sănătății, la TVR Info: În România contribuie circa 5 milioane de persoane și beneficiază de servicii medicale 19 milioane de persoane. Este o problemă etică, morală. Nu poți să ai categorii exceptate

1 noiembrie 2023, 21:05

Ministrul Sănătății este de părere că între cele două părți, angajați și angajatori, trebuie să existe un dialog.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere și președintele CNAS, dnul dr. Baciu, cred că ar trebui să facă pași în a asculta doleanțele celor care protestează. Primul lucru, ca să poți să rezolvi o problemă trebuie să existe un dialog. Cum spuneați, CNAS, care nu e subordonată Ministerului Sănătății, este o instituție-cheie, pentru că ea finanțează spitalele, finanțează programele de sănătate și Casa decontează și medicamentele compensate și gratuite la farmacii. Or toate aceste activități, vă dați seama, sunt importante pentru acordarea asistenței medicale. Și sper să existe înțelepciune de ambele părți, și de partea administrației CNAS, și de partea sindicaliștilor, să găsească o soluție pentru că întreruperea acordării de servicii către asigurați, către pacienți, e ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm.

Alexandru Rafila a vorbit și despre bugetul CNAS: Cred că e cel mai mare buget din România. E un buget de câteva ori mai mare decât bugetul Ministerului Sănătății, dar e normal să fie așa, pentru că Casa finanțează, cum vă spuneam, contractează serviciile medicale la spitale, la toți furnizorii, fie că sunt publici sau privați, finațează toate programele curative, inclusiv programul de oncologie, care știm bine că face subiectul unor discuții, și finanțează și medicamentele compensate și gratuite.

La 1 noiembrie au intrat în vigoare primele măsuri din pachetul fiscal pentru care guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea. Angajaţii din IT, construcţii şi agricultură încep să achite contribuţia la sănătate. Ministrul Alexandru Rafila a explicat de ce au fost necesară această măsură.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Noi trebuie să înțelegem foarte clar că și contributivitatea la fondul național unic de asigurări de sănătate este o problemă. Pentru că în România contribuie circa 5 milioane de persoane și beneficiază de servicii medicale 19 milioane de persoane. Trebuie să încercăm și măsurile fiscale luate de Guvern încearcă să repare cel puțin o parte din această problemă. Este o problemă etică, morală. Nu poți să ai categorii exceptate. Eu sunt medic, de exemplu. Lucrez în domeniul sanitar, dar nu sunt exceptat. Cu toate că lucrez în domeniul sanitar plătesc întotdeauna, asistenții medicali fac la fel și atunci cred că este o soluție corectă, echilibrată și etică, până la urmă, care să îmbunătățească finațarea sistemului de sănătate din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite