Ministrul Muncii: Deciziile de majorare a pensiilor nu pot fi anulate. 82,5 % dintre pensii au crescut la recalculare. 13,8 % se vor majora de la 1 ianuarie 2025
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, au susținut o conferință de presă, în care a oferit noi detalii despre procesul de contestare a deciziilor și de distribuire a primelor pensii recalculate după noua lege.
Pentru cei 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus, prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensii majorate rămân. Deciziile de majorare a pensiilor nu pot fi anulate, a subliniat ministrul Muncii.
Este o miniciună gravă care se rostogolește în spațiul public că un milion de pensii vor fi înghețate (…) Adevărul este unul singur iar pensionarii din România merită să știe acest adevăr. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5 la sută au crescut la recalculare. 13,8 la sută se vor majora peste patru luni, de la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a punctului de referință conform legii. Peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii, a arătat Simona Bucura Oprescu.
Tot de la 1 ianuarie 2025, se vor indexa și cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, mai răman doar 4,4 la sută dintre pensii, care vor avea aceeași valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor acea aceeași valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuțiile plătite, comparativ cu ceilalti pensionari. Vor rămâne la aceeași valoare până când vor fi ajunse din urmă de celelalte pensii care au avut aceeași bază bază contributivă, dar valoare mai mică, pentru că asta înseamnă echitatea, a explicat ministrul Muncii.
Cele 4,4 la sută din pensii care rămân la aceeași valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării, dacă nu am fi impus acest principiu, cele 4,4 la sută dintre pensii ar fi fost tăiate în urma recalculării pentru a fi aduse la nivelul de contributivitate aplicate celorlalte pensii, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
Nu am acceptată tăierea niciunei pensii. Am apărat acești pensionari pentru că nu este vina lor ca legislația s-a modificat, a spus Simona Bucura Oprescu.
„Nu este vina lor că legislaţia anterioară le-a oferit pensii mai mari decât în cazul altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel. Deci, nu cei 4,4% dintre pensionari au fost nedreptăţiţi, cum susţin acum, în mod fals, reprezentanţii unor partide, în goana lor după procente electorale. Cei 4,4% dintre pensionari au fost protejaţi să nu li se taie pensia, cum probabil ar fi încercat alţii care au mai încercat să taie pensii în România. Nedreptatea nu este la cei 4,4%, nedreptatea a fost la cei 82,5% dintre pensionari care au primit pensii mai mici decât ar fi avut dreptul. Celor peste 3,8 milioane de pensionari li s-a făcut dreptate prin această reformă a pensiilor. În concluzie, li s-a făcut dreptate celor 3,8 milioane de pensionari prin majorările obţinute în urma recalculării, nici o pensie nu scade. Acesta este adevărul despre reforma pensiilor din sistemul public”, a adăugat ministrul Muncii