Ministrul Dezvoltării, la TVR INFO: Din 2023, statul investește sută la sută în reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Proprietarul apartamentului dintr-un bloc cu risc seismic nu este obligat la cofinanțare

7 decembrie 2022, 16:57

Ministrul Dezvoltării spune că săptămâna trecută s-a aprobat Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic, un cadru strategic pe următorii 20 – 27 de ani, până în 2050, asta după ce, în primăvară, guvernul a aprobat un proiect de lege care a fost  adoptat de Parlament și promulgat de președinte prin care „se schimbă întreaga abordare a statului față de această problemă.”

Noi am venit cu un alt program de investiții, care presupune niște reguli mai simple și o schimbare radicală de abordare. Este un program de interes public, de interes național prin care statul investește în aceste clădiri sută la sută, fără să ceară cofinanțare, ceea ce nu a fost niciodată până acum pe acest segment. Nici autoritatea locală, nici beneficiarul final, inclusiv proprietarul final de apartament dintr-un bloc cu risc seismic  nu este obligat la cofinanțare. În fostul program, toți banii alocați de stat trebuiau returnați la un moment dat […]  Statul spune înțeleg că e mai important să avem clădiri cu risc seismic redus decât să ne uităm la bani și să recuperăm banii. […] Viața omului nu se poate cuantifica„, spune ministrul dezvoltării.

Cseke Attila spune că, prin acest program, sunt introduse în listă clădirilor care vor fi reabilitate de stat și clădirile de risc seismic 2, dar și clădiri publice. „În primul rând, aici, target-ul nostru sunt școlile și spitalele”, explică ministrul.

Suma pentru bugetul de anul viitor corespunde cu programul de investiții al ministerului Dezvoltării

Datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023 arată că ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației ar urma să primească un buget de 13,2 miliarde lei. Faţă de bugetul alocat pe anul 2022 creşterea este cu aproape 30 de procente.

Ministrul Cseke Attila a declarat la TVR INFO că este o sumă care corespunde cu programul de investiții al ministerului și a explicat care sunt principalele direcții de investiție.

 

 

Mai bine de jumătate dintre ministere vor avea bugete mai mari la anul faţă de 2022. Marele câştigător este Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse. Cele 620 de milioane de lei prevăzute în proiectul de buget pentru 2023, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, reprezintă o creştere de peste 600% faţă de bugetul alocat anului 2022. Ministerul Apărării Naționale va primi în 2023 spre 39 de miliarde de lei, o creştere de 50 de procente faţă de 2022.

Când vine vorba de cei mai mulţi bani, aceştia se duc la Ministerul Muncii, respectiv 61 de miliarde de lei. Faţă de 2022, acest minister pierde 4 procente. Ministerul Energiei pierde, însă, cei mai mulţi bani.

În 2023 va avea un buget redus cu peste 60 de procente faţă de anul 2022, mai arată proiectul de buget pentru anul viitor. Ministerul Justiţiei va avea şi el bugetul redus la jumătate în 2023 faţă de cel din anul acesta. În plus, bugetul pentru anul viitor va fi construit pe o creștere economică de doar 2,8%, față de 4,6 cât a fost luat în calcul anul aceasta. Deficitul bugetar și cheltuielile de personal vor fi mai mici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite