Mina de grafit din Baia de Fier ar urma să se redeschidă. România ar deveni al doilea producător din Europa
Industria mineritului revine în forță după ce Comisia Europeană a aprobat trei proiecte strategice din țara noastră, care au nevoie de 615 milioane de euro. O treime din această sumă ar urma să fie folosită pentru redeschiderea minei de grafit din Baia de Fier. Compania națională Salrom are la dispoziție doi ani pentru a extrage primele tone de minereu. Grafitul este un element esențial în producția de baterii electrice și în industria militară.
În localitatea Baia de Fier din Gorj, există două exploatări de șisturi grafitoase la carierele Cătălinu și Ungurelașu. Acestea au fost închise în 2004 și 2006, pentru că nu mai erau profitabile. Acum, însă, odată cu planul de reînarmare a Europei, autoritățile caută noi surse de minerale critice.
Potrivit estimărilor ministerului Economiei, zăcământul de grafit Baia de Fier este cel mai mare din Europa. Pe vremuri, din cele două cariere erau extrase anual 40 de mii de tone de minereu.
Exploatările aparțin companiei Salrom, la care statul este acționar majoritar.
Redeschiderea minelor ar putea aduce 200 de noi locuri de muncă și mai mulți bani la bugetul local. În plus, România va ajunge pe harta Europei, al doilea producător de grafit după Norvegia.
Din grafit se extrage grafenul, cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut până acum, element esențial în energia verde, dar și în industria auto, aeronautică sau spațială. O tonă de grafen se vinde cu 200.000 de euro.