Mii de şcoli fără autorizaţii ISU. Procesul este prea dificil, spun experții în construcții
4000 de şcoli nu au autorizaţie de securitate la incendiu în toată ţara.
Valentin Popa, ministrul Educaţiei: Sunt mulți bani necesasri pentru a remedia toate aceste aspecte și nu e singurul aspect de remediat. Și toaletele în curte trebuie să dispară până în anul 2020.
Conform statisticilor IGSU, există şi aproape 500 de şcoli care au obținut avize dar încă nu a fost făcută recepția lucrărilor care îi protejează pe elevi.
În București, din peste 600 de şcoli, licee şi grădiniţe, numai 43 au autorizații de securitate la incendiu. Iar în ultimul an a şi scăzut numărul cererilor pentru evize şi autorizări.
Părinții nu pot decât să spere că nu vor fi probleme la școlile unde învață copiii lor.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt, ISU Bucureşti Ilfov: Cauzele sunt numeroase. Pornind aici de la modul de întocmire a documentației, care stă la baza emiterii autorizației –asta înseamnă că școala are îndeplinite toate normele dar documentația nu este corespunzător întocmită – până la deficiențe fizice, palpabile, care există în școli, pornind de la căile de evacuare insuficiente, pornind de la lipsa scărilor de evacuare, scări exterioare, exploatare necorespunzătoare a instalațiilor electrice, stingătoare de incendiu lipsă sau ieșite din termen.
Pentru a ușura procesul de autorizare, ISU București a creat un program special, care elimină o parte din paşii care trebuiau urmaţi de cei care trebuie să facă dosare de autorizare. Chiar și așa, lucrurile merg foarte greu.
Specialiştii din construcţii se plâng că legislaţia specifică este în continuare rigidă.
Legislaţia nu îi sancţionează pe cei care ţin deschise şcolile chiar şi în lipsa autorizărilor pentru securitate la incendii.