Mii de postări pe Facebook și Instagram care o atacau pe Lasconi și îi promovau pe Simion și Georgescu, arată analiza unei companii finlandeze
O analiză realizată de compania finlandeză Check First arată activitate pe rețelele Facebook și Instagram în favoarea lui Călin Georgescu și a partidului AUR. Au fost peste 4 mii de anunțuri politice care o atacau pe Elena Lasconi și îi promovau pe George Simion și Călin Georgescu. Au fost depistate 25 de pagini de Facebook în campania derulată din 1 august până în 5 decembrie.
Studiul realizat de specialiștii companiei Check First arată că Meta, compania care deține Facebook și Instagram, nu ar fi respectat propriile reguli și ar fi permis afișarea a peste 4000 de mesaje politice în perioada de dinaintea alegerilor dar și în cursul campaniei.
În replică, cei de la Meta au răspuns că nu au remarcat incidente majore pe platformele ce le dețin.
Călin Biriş, consultant în domeniul marketingului online: Platformele se bazează pe inteligența artificială pentru a depista mesajele care să nu respecte condițiile platformei. Însă aceste sisteme nu detectează întotdeauna corect. Problema este atunci când intervine un moderator, editor intervine uman și dă dreptate postării sau informației false sponsorizate. Acolo e o problemă reală.
În studiu se vorbește despre verificarea paginilor virtuale care nu și-au anunțat afilierea la vreun partid politic ori candidat.
În atenție au fost Elena Lasconi, Călin Georgescu și George Simion.
Au fost depistate 25 de pagini de Facebook cu o audiență de 935.000 de persoane. Aceste pagini au difuzat peste 4 mii de anunțuri clasificate drept politice între 1 august și 5 decembrie, anul acesta.
În studiu se arată că respectivele pagini virtuale fac o comparație între Elena Lasconi, atacată și pusă într-o lumină proastă, și Călin Georgescu, prezentat ca un salvator al țării.
Despre George Simion autorii studiului spun că este prezentat tot ca apărător al intereselor românești în contradicție cu politicenii proeuropeni, care ar accepta influențe străine și ar fi adepți ai globalismului.
Reprezentanții AUR susțin că n-au încălcat legea și că tot ceea ce au făcut prin firma cu care lucrează pentru a crea și pota mesaje, încă din 2020, este la vedere.
Marius Lulea, vicepreședinte AUR: În conformitate cu legislația privind finanțarea partidelor politice, acestea pot aloca bani pentru propagandă, în condițiile legii, lucru pe care îl face și AUR. Mai mult, fiecare parlamentar poate să își distribuie în mediul online și în presă mesajul pe care îl are. Nu e o chestiune conspirativă, sunt lucruri oficiale, toate datele sunt transparente.
Autorii studiului au stabilit și principalele caracteristici ale mesajelor postate. E vorba despre suveranism, neîncredere în sistemul de stat, existența masivă a influențelor externe, trezirea sau exacerbarea sentimentelor proruse.
Conținutul acestor postări vizează anumite categorii de cetățeni.
Keren Rosner, psiholog: Au tendința de a lua de-a gata orice informație și să o creadă. Faptul că sunt foarte multe persoane dispuse să creadă astfel de mesaje și le dă senzația că dacă multă lume e de acord cu așa ceva, înseamnă că e adevărat acel lucru și de foarte multe ori se confirmă interesele sau convingerile proprii.
Studiul arată și că pe mai multe pagini virtuale au fost folosite fraze identice sau foarte asemănătoare. 1.700 de postări au fost identificate cu fraze-cheie identice, difuzate pe mai multe pagini din cadrul rețelei online.