Mii de persoane au protestat în Valencia față de modul în care autoritățile au gestionat inundaţiile. A fost cerută demisia preşedintelui regiunii
Mii de oameni au mărşăluit sâmbătă pe străzile din Valencia pentru a denunţa gestionarea haotică de către clasa politică a inundaţiilor care au făcut cel puţin 220 de morţi în sud-estul Spaniei săptămâna trecută, relatează AFP.
Scene violente în centrul orașului Valencia, unde zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a protesta fata de modul în care autoritățile centrale și locale au gestionat criza declanșată de inundațiile din 29 octombrie, Polițiștii care se aflau în fața sediului primăriei au fost atacați de oamenii furioși. Inundațiile au afectat aproape 80 de localități, iar efectele dezastrului sunt vizibile și acum, după aproape două săptămâni.
O mare parte din furie este concentrată asupra preşedintelui regiunii Valencia, Carlos Mazon (Partidul Popular, dreapta), dar nici premierul socialist Pedro Sanchez nu a fost scutit de critici în rândul demonstranţilor.
Cei doi lideri sunt acuzaţi că au subestimat riscurile şi au coordonat slab eforturile de salvare după inundaţiile din 29 octombrie.
Angela Quadrilla, studentă: Suntem vii. Nu știu cum. Şi singurul lucru pe care vreau să îl spun este că această abandonare, această neglijenţă instituţională, trebuie trasă la răspundere. Chiar dacă sunt epuizată, nu am dormit deloc, şi sunt foarte neliniştită, sunt aici pentru a cere răspunsuri, pentru că acest lucru nu este normal.
David Rubio, locuitor al Valenciei: Guvernul regional nu a avertizat la timp despre venirea inundaþiilor, nu au reacționat la timp. Nu au primit ajutor din partea guvernului central, la timp. Şi au făcut greşit tot ce au putut face. Vreau că ei să demisioneze şi să lase un alt guvern să preia responsabilitatea de a curăţa mizeria pe care au lăsat-o.
Ana de la Rosa, în vârstă de 30 de ani, regretă „războaiele politice când nu era momentul, pentru că cetăţenii aveau nevoie de ajutor şi nu îl aveau”. Tânăra arhivistă cere „dreptate” pentru ceea ce ea descrie drept „omor din culpă”.
Pentru Julian Garcia, 73 de ani, „gestionarea (inundaţiilor de către) Mazon a fost indecentă, iar el ar trebui să demisioneze”. „Guvernul valencian este responsabil şi nu a vrut să ceară ceea ce ar fi putut cere de la guvernul central, care este, de asemenea, puţin responsabil”, spune pensionarul.
Originară din Valencia, Trini Orduna a demonstrat împotriva „clasei politice ruşinoase”. „Suntem de râsul întregii lumi”, spune ea.
Protestarii din fruntea demonstraţiei au purtat un banner pe care era scris „Mazon, demisia”, care prezenta portretul cu susul în jos al preşedintelui regiunii Valencia.
La Madrid, sute de oameni s-au adunat, scandând „Mazon, demisia” sau „poporul unit nu va fi niciodată învins”, a notat un jurnalist al AFP.
La rândul său, Mazon dă vina pe guvernul central, socialist, care nu l-ar fi averizat la timp, și susține că magnitudinea crizei nu a putut fi prevăzută.
Autoritățile spaniole au anunțat că inundațiile au avariat 4.000 de clădiri, 1.500 de kilometri de autostradă și 99 de kilometri de cale ferată.