Mihail Hodorkovski în Politico, îndemn către ruși: Scrieți numele lui Aleksei Navalnîi pe buletinele de vot pe 17 martie. Către liderii vestici: După ce Putin „câștigă”, vorbiți-i cum vorbesc negociatorii de ostatici cu criminalii, nu-l mai felicitați, nu-i mai dați legitimitate

Mihail Hodorkovski despre Vladimir Putin și Rusia/ Profimedia Images
18 februarie 2024, 16:42 (actualizat 18 februarie 2024, 18:14)

Fac apel la ruși să-și demonstreze rezistența scriind numele „Aleksei Navalnîi” pe buletinele de vot pe 17 martie, în semn de omagiu adus celei mai recente și mai importante victime a regimului, scrie Mihail Hodorkovski, fost deținut politic și CEO al companiei Yukos Oil, într-un editorial pentru Politico. „Iar după ce Putin ‘câștigă’ în martie, liderii vestici nu ar trebui să mai permită această obscenitate. Dacă trebuie să vorbească cu Putin, ar trebui să o facă așa cum vorbesc negociatorii de ostatici cu criminalii, dar fără să îi arate nici cea mai mică urmă de legitimitate”, a subliniat Hodorkovski în editorialul pe care îl redăm în continuare.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost un adversar eroic al președintelui Vladimir Putin și a plătit prețul suprem. Putin l-a ucis pe Navalnîi.

Salutăm curajul lui Navalnîi și condamnăm lașitatea ucigașului său – un lider atât de slab, încât nu poate tolera nicio opoziție reală față de regimul său. Acum Putin are sângele lui Navalnîi pe mâini, așa cum are sângele multora dinaintea lui.

Fie ca acesta să fie un semnal de alarmă pentru lume – nu că ar fi fost nevoie de unul: regimul criminal al lui Putin este ilegitim și ar trebui tratat ca atare.

Putin a comis această crimă îngrozitoare cu o lună înainte de a avea loc falsitatea cunoscută oficial drept „alegerile prezidențiale din Rusia”. Alegerile în Rusia nu sunt nici libere, nici corecte. Oricărui adversar autentic al lui Putin i se interzice să candideze, dacă nu a fost cumva întemnițat, forțat să plece în exil sau, așa cum arată atât de clar soarta lui Navalnîi, ucis.

CITIȚI și Politicienii occidentali au reacţionat virulent, în urma morții lui Aleksei Navalnîi

Occidentul trebuie să înceteze să îngăduie această șaradă și să declare aceste alegeri și rezultatul lor ilegitim. Ultima dată când au avut loc „alegerile prezidențiale rusești”, răspunsul Occidentului a fost slăbiciune și blazare.

Sper ca Occidentul să nu repete aceleași greșeli

Spre surprinderea nimănui, acele alegeri, organizate în martie 2018, au furnizat rezultatul obișnuit. Putin a câștigat o majoritate frumoasă – deși mai mică decât în dictaturile mai tradiționale – în timp ce a învins confortabil câteva costume umplute cu resturile cele mai ridicole ale spectrului politic al Rusiei.

Ca atare, a fost șarada obișnuită, dar ceea ce a fost diferit și a justificat un răspuns mai ferm din partea Occidentului a fost că Putin a organizat „alegeri” și pe teritoriul ucrainean pe care l-a anexat cu forța – și anume, în Crimeea.

Deci cum a răspuns lumea la această încălcare a suveranității unui vecin? Președintele SUA, Donald Trump, a dat un telefon de felicitare, la fel și președintele Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker. Franța și Germania au evitat să folosească sintagma „felicitări”, dar i-au urat lui Putin succes în următorii 6 ani de mandat. Și apoi, lumea a călătorit în Rusia pentru Cupa Mondială de fotbal, echivalentul secolului 21 al Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936.

După 6 ani, timp în care Putin a dezlănțuit iadul asupra Ucrainei, a aruncat lumea în haos și a ucis acum un adversar proeminent, cum va răspunde Occidentul?

În situația de acum, Putin este gata să forțeze anumite părți din Ucraina, care au fost ocupate printr-un război de agresiune de tip genocid, să joace un rol în realegerea lui prestabilită. Mai mult, liderul rus este acum căutat pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională, în special pentru răpirea copiilor ucraineni. Numai aceste motive erau deja suficiente pentru a declara aceste alegeri – și regimul său – ilegitime.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a avut ideea corectă în octombrie anul trecut, recunoscându-l pe Putin ca „ilegitim după încheierea actualului său mandat prezidențial” și hotărând încetarea oricărui contact cu el, „cu excepția contactului umanitar și în căutarea păcii.”

Mă întreb dacă vreun contact cu Putin ar putea ajuta la restabilirea păcii – doar un sprijin militar mai puternic pentru Ucraina va face acest lucru. În plus, nu cred că pacea durabilă va fi posibilă atâta timp cât regimul său ilegitim rămâne la putere. El este un pericol pentru lume. Cu toate acestea, salut rezoluția APCE și îi invit și pe alții să urmeze exemplul.

Putin s-a declarat efectiv dictator pe viață. În 2020, Duma – adunarea obedientă a Rusiei – a schimbat constituția țării pentru a ridica limita mandatului prezidențial. Ca răspuns, Rezoluția Parlamentului European din 2021 privind direcția relațiilor politice UE-Rusia a afirmat clar că „UE ar trebui să condamne orice încercare a președintelui Putin de a rămâne în funcție după încheierea mandatului său prezidențial actual și final, la 7 mai 2024, pe baza amendamentelor constituționale din 2020, pe care Parlamentul le-a evaluat ca fiind ‘ilegal instaurate’”.

Acum este momentul să vedem ce înseamnă acest lucru în practică.

Putin nu va părăsi niciodată mandatul voluntar, iar poporului rus i se refuză orice alternativă reală. Navalnîi a fost ucis. Alți oponenți, precum Vladimir Kara-Murza — care a fost otrăvit în 2015 și 2017, așa cum a fost Navalnîi în 2020 — sunt în închisoare. Iar organizații precum Rusia Deschisă, pe care am fondat-o împreună pentru a implica societatea civilă rusă în construirea unei democrații autentice, sunt interzise ca „indezirabile”.

Și totuși, există încă interes în rândul publicului rus pentru a vota un candidat care se opune războiului și corupției lui Putin. De aici, succesul neașteptat al lui Boris Nadejdin, un politician liberal puțin cunoscut, care a strâns sute de mii de semnături în susținerea candidaturii sale și care a fost cotat la 10% – o realizare remarcabilă, având în vedere că mass-media din Rusia este majoreta personală a lui Putin. Desigur, lui Nadejdin i s-a interzis acum să candideze, dar succesul său a arătat că rușii vor sta la coadă pentru a-și arăta sprijinul pentru un opozant autentic.

Liderii occidentali să nu mai permită această obscenitate

Fac acum apel la acei ruși să-și demonstreze rezistența scriind numele „Aleksei Navalnîi” pe buletinele lor de vot pe 17 martie, în semn de omagiu adus celei mai recente și mai importante victime a regimului. Iar după ce Putin „câștigă” în martie, liderii occidentali nu ar trebui să mai permită această obscenitate. Dacă trebuie să vorbească cu Putin, ar trebui să fie așa cum negociatorii de ostatici vorbesc cu criminalii, fără să îi mai ofere nici cea mai mică urmă de legitimitate. Ei ar trebui să arate în sfârșit că aceste cuvinte frumoase ale lor despre inviolabilitatea granițelor europene valorează fie și cât hârtia pe care sunt scrise.

Liderii occidentali nu trebuie să mai alimenteze niciodată credința lui Putin că a fi șef criminal este același lucru cu a fi șef de stat. Și nimeni nu ar trebui să se amăgească în privința faptului că Putin ar respecta noile acorduri mai mult decât pe cele anterioare, dacă nu sunt susținute cu forța.

Declararea ca ilegitim a regimului lui Putin ar da, de asemenea, o lovitură grea celor care, în mod rușinos, continuă să facă afaceri cu Kremlinul, în ciuda sancțiunilor. Și ei ar trebui să știe că înțelegerile lor corupte cu acest regim nu valorează nimic.

Negarea legitimării internaționale – efecte

O astfel de declarație ar promova federalizarea și democratizarea Rusiei și în viitor, deoarece nerecunoașterea de acest fel ar avea implicații și pentru succesorul lui Putin. Dacă procesul prin care Putin se împuternicește din nou este declarat ilegitim, atunci așa va fi și în cazul oricui ar putea să îi urmeze. Prin negarea legitimării internaționale, vor trebui să depună eforturi și mai mari pentru a căuta această legitimitate în rândul poporului rus și în regiunile Rusiei.

Pentru moment, refuzul de a recunoaște regimul lui Putin ar da, de asemenea, o lovitură abilității sale de a recruta soldați și de a menține armata sub control – oamenii sunt mai susceptibili să refuze să moară la ordinul unui comandant șef ilegitim.

Și mai simplu spus, avem nevoie de cuvinte puternice și de fapte pentru a-l declara pe Putin nelegitim. Țările occidentale ar trebui să își consolideze sprijinul pentru Ucraina pentru a ajuta la înfrângerea lui Putin acolo. Și pentru că vine martie, nu ar trebui să existe felicitări, urări de bine și nicio legitimitate acordată unui dictator ilegitim.

Dacă Occidentul vrea să onoreze sacrificiul suprem al lui Navalnîi, trebuie să devină mai dur cu ucigașul său.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite