„Mi-am salvat cartea de identitate și câinele”. Israelul extinde demolarea caselor refugiaților din Cisiordania

În noaptea în care forțele israeliene au intrat în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania ocupată și au ordonat celor 20.000 de locuitori palestinieni să își părăsească casele, Jumaa Zawayda, în vârstă de 66 de ani, a spus că refuză, relatează BBC.
„Toată familia mea a plecat, dar eu le-am spus că trebuie să rămân, dacă forțele israeliene vin să ne jefuiască casa, vreau să fiu acolo pentru a împiedica deteriorarea ei.”
Au urmat trei zile de frică, cu un zgomot constant de focuri de armă, explozii și drone care zburau prin cartier, precum și cu emiterea de ordine pe care Jumaa nu le putea desluși în mijlocul zgomotului. Apoi, apa și electricitatea au fost întrerupte, telefonul său a rămas fără baterie și Jumaa a simțit că nu mai poate rămâne.
Acum, trei luni mai târziu, Jumaa se află pe un deal din orașul Jenin, privind spre fantoma taberei de refugiați în care el și ceilalți locuitori sunt încă împiedicați să se întoarcă.
Încearcă să vadă dacă locuința sa este una dintre multele distruse de forțele israeliene în timpul operațiunilor lor împotriva grupurilor armate palestiniene care erau prezente în tabără.
„Unii mi-au spus că ei cred că clădirea noastră a fost demolată, dar noi nu știm cu siguranță”, spune Jumaa, chinuindu-se să se exprime din cauza emoției.
Tată a nouă copii, care a lucrat în construcții, a stat timp de trei luni într-o școală transformată în adăpost pentru locuitorii strămutați ai taberei. Acum s-a mutat într-o locuință pentru studenți pe care o împarte cu fratele său.
Înainte de izbucnirea războiului din Gaza în octombrie 2023, Israelul era deja angajat într-o campanie militară împotriva grupurilor armate din Cisiordania.
O serie de grupuri au apărut în taberele urbane de refugiați dens populate, create pentru palestinienii care au fugit sau au fost expulzați din casele lor în timpul războiului care a urmat creării statului Israel în 1948.
Principalele grupuri din tabăra Jenin sunt afiliate Jihadului Islamic Palestinian și Hamas. Luptătorii acestora au atacat mai ales forțele militare israeliene, alături de atacuri sporadice asupra coloniștilor israelieni din Cisiordania.
Numărul luptătorilor este necunoscut, însă jurnaliștii locali estimează că în tabăra Jenin existau aproximativ 150 de luptători înainte de recentele operațiuni desfășurate atât de Israel, cât și de Autoritatea Palestiniană.
Autoritatea Palestiniană, care guvernează părți din Cisiordania, a lansat propria campanie de represiune în tabăra Jenin în decembrie 2024, iar forțele sale s-au retras doar atunci când armata israeliană a început operațiunea sa majoră acolo în ianuarie.
Ministrul israelian al Apărării a numit taberele „cuiburi ale terorii” și, în ianuarie, și-a intensificat campania împotriva grupurilor armate care operează în interiorul acestora – intrând și blocând o serie de tabere de refugiați din nordul Cisiordaniei, unde locuiesc zeci de mii de palestinieni.
A ordonat locuitorilor să plece și a început un val de demolări, oferind în același timp unor locuitori scurte oportunități de a-și strânge bunurile.
Cu toate acestea, în condițiile în care Israelul blochează aproape în totalitate accesul în tabere și nu anunță public ce clădiri a distrus, mulți palestinieni sunt îngrijorați că nu mai au o casă în care să se întoarcă.
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, Unrwa, a declarat că cea mai bună estimare a sa este că Israelul a demolat cel puțin 260 de clădiri care cu aproximativ 800 de apartamente în timpul „Operațiunii Zidul de fier”, concentrându-se pe trei tabere de refugiați din nordul Cisiordaniei: Jenin, Tulkarem și Nur Shams. Unrwa estimează că 42 000 de palestinieni au fost strămutați din aceste tabere începând cu luna ianuarie.
În februarie, armata israeliană a anunțat că a ucis 60 de luptători în operațiunile sale și a arestat alți 280. Între timp, oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că 100 de persoane au fost ucise în Cisiordania de la începutul operațiunii israeliene din ianuarie până astăzi.
Ministrul Apărării, Israel Katz, a declarat că armata distruge arme și infrastructură „la scară largă” și a spus că a instruit armata să rămână în taberele de refugiați timp de un an și să împiedice locuitorii să se întoarcă acolo.
Armata israeliană a declarat pentru BBC că milițiile „exploatează populația civilă ca scuturi umane și o pun în pericol prin amplasarea de dispozitive explozive și ascunderea de arme”.
La 1 mai, Israelul a dat oficialilor palestinieni din Cisiordania o nouă hartă cu 106 clădiri pe care a declarat că le va demola în taberele de refugiați Tulkarem și Nur Shams în următoarele 24 de ore în „scopuri militare”. Acesta a declarat că rezidenții ar putea solicita o scurtă perioadă de timp pentru a se întoarce acasă și a-și recupera bunurile esențiale.
Agențiile de ajutor spun despre campania Israelului că a cauzat cea mai mare deplasare forțată a palestinienilor din Cisiordania din ultimele decenii.
„Ceea ce se întâmplă este fără precedent”, spune Roland Friedrich, directorul Unrwa pentru Cisiordania.
„În ceea ce privește numărul de persoane strămutate și nivelul de distrugere, nu am mai văzut așa ceva din 1967”, a adăugat el, referindu-se la anul în care Israelul și-a început ocupația militară a Cisiordaniei.
În timp ce filma un interviu cu primarul din Jenin, BBC a văzut cum forțele israeliene au reținut mai mulți palestinieni, inclusiv lucrători municipali care încercau să intre în tabără pentru a elibera o rută către un spital din apropiere. Aceștia au fost reținuți timp de trei ore înainte de a fi eliberați.
„Există provocări mari, în ceea ce privește furnizarea de servicii pentru cetățeni. După cum știe toată lumea, infrastructura din tabăra Jenin a fost complet demolată”, spune primarul Mohammad Jarrar.
„Scopul Israelului este să încerce să facă tabăra Jenin total improprie pentru a trăi, și vă spun că acum a devenit complet imposibil de trăit.”
Blocarea de către Israel a taberelor de refugiați din Cisiordania a făcut aproape imposibilă stabilirea de informații despre ceea ce se întâmplă în interior, spune Roland Friedrich de la Unrwa, inclusiv amploarea exactă a demolărilor.
Jumaa se numără printre palestinienienii strămutați cărora forțele israeliene le-au acordat o scurtă vizită acasă pentru a-și recupera lucrurile. El a reușit doar să își ia cartea de identitate ONU și câinele familiei. Apoi, două luni mai târziu, în martie, Israelul a publicat o hartă cu peste 90 de clădiri pe care le-a identificat pentru demolare în Jenin. Reședința lui Jumaa părea să fie printre ele.
Armata israeliană a declarat pentru BBC că a fost necesară demolarea acestor clădiri pentru a îmbunătăți „libertatea de mișcare” a forțelor sale, dar nu a confirmat dacă locuința lui Jumaa a fost într-adevăr distrusă.
BBC a comparat harta de demolare a Israelului din martie cu imaginile din satelit ale orașului Jenin luate o săptămână mai târziu. Am putut confirma că, până la 27 martie, cel puțin 33 de clădiri de pe listă, inclusiv cea a lui Jumaa, au fost distruse. Imaginile din satelit arată că multe alte demolări au avut loc din ianuarie, inclusiv construcția de noi drumuri de către forțele israeliene pe locul unde se aflau anterior clădirile.
„De ce mi-au demolat casa? Vreau să știu. Vreau ca armata israeliană să îmi ofere o justificare. Nu am avut nicio legătură cu militanții. Sunt o persoană pașnică”, spune Jumaa.
„Am muncit din greu timp de 50 de ani pentru a-mi construi casa”.
Deși a aflat că casa sa a fost demolată, Jumaa insistă că se va întoarce acasă.
„Nu voi părăsi tabăra. Dacă nu mă vor lăsa să-mi reconstruiesc casa, voi ridica un cort în locul ei”, a spus el.
„Nu este suficient că familia mea a fost strămutată în 1948, acum trebuie să ne confruntăm din nou cu strămutarea?”