MESAJ PENTRU ROMÂNIA|Anna, Cracovia: Cea mai frumoasă amintire din România? Când am auzit din partea prietenilor mei români „ești a noastră”

29 noiembrie 2017, 18:16

„Prima dată am auzit mai multe despre România în anul 1989, când acolo a răsunat cântecul ‘Jos comunismul’ şi la televiziunea poloneză au fost expuse fotografii dintr-o ţară unde, după coşmarul comunismului, au explodat bucuria şi speranţa”, povestește Anna.

A ales să urmeze cursurile secției de Limba Română din cadrul Facultății de Limbi Străine a Universității Jagiellone. În 1997 a tradus din franceză volumul lui Mircea Eliade „Les Roumains: Précis historique„.

A participat la planurile de restaurare întocmite de arhitecți români și polonezi pentru lucrări la bisericile din lemn construite în secolele XIV-XV, în județul Cluj. „M-am angajat atunci foarte mult în proiectul acesta, dar din păcate, în anul 2008 a explodat criza financiară și lucrările planificate nu au fost realizate”, pomenește cu mare amărăciune.

Anna Kaźmierczak se numără printre cei care au fondat în 2001 Societatea Polono-Română din Cracovia.

A urmat cursuri ca să devină ghid în Cracovia pentru grupurile de turiști români. De altfel, instituția ghidajului este una extrem de importantă în Polonia. „Am vrut foarte mult să le povestesc românilor despre istoria și cultura Poloniei, ca să avem posibilitatea să ne cunoaștem mai bine”, spune Anna.

Când am venit prima dată în România, în primul rând m-am îndrăgostit de oameni, care sunt foarte deschiși, prietenoşi şi au un minunat simţ al umorului. Apoi am început să descopăr această ţară cu multe frumuseți – monumente istorice, antice sau medievale, monumente ale naturii, locuri spectaculoase, ascunse de civilizaţie, unde e raiul pe pământ (…) De fiecare dată când mă gândesc la România şi chiar acum când exprim cuvântul ‘România’ simt o bucurie. Îmi amintesc toate sentimentele care mă însoţesc atunci când sunt în spaţiul mioritic – linişte, prietenie„.

(w460) Anna Kaźm

Pentru ea, România este în primul rând un model european al relaţiilor interetnice.

„România este o ţară multiculturală şi cred că pentru mine şi pentru concetăţenii mei România poate constitui un exemplu de toleranţă în relaţia cu oamenii de diferite culturi, opinii, comportamente și obiceiuri. Un exemplu de toleranță de care avem o mare nevoie nu numai acum”, atrage atenția Anna.

„Dacă România mai are de lucrat la ceva? Sigur că da, ca fiecare ţară din această parte a Europei. Domeniul care trebuie să fie îmbunătăţit este ecologia, dar bineînţeles că şi noi, polonezii, avem multe de făcut în acest sens”.  

Mesajul Annei de Ziua Națională a României: „Doresc să le transmit tuturor românilor ‘La Mulţi Ani!’. Un mesaj prietenilor mei români: Vă iubesc pe Toţi ! Vă mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru fiecare moment petrecut cu voi şi pentru cordialitatea pe care mi-aţi arătat-o”.

„Sper că peste  100 de ani România va fi o ţară prosperă, cu aceiași oameni ospitalieri şi toleranţi”, își încheie Anna mesajul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite