Macron, Merz, Starmer şi Tusk au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un armistiţiu necondiţionat şi durabil. Ilie Bolojan: Liderii susțin un armistițiu pentru 30 de zile
Liderii Marii Britanii, Germaniei, Franței și Poloniei s-au reunit la Kiev în așa-numita Coaliție a Voinței pentru susținerea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. La evenimentul de la Kiev a participat prin videoconferință și președintele interimar al României.
Într-o postare pe Facebook, Ilie Bolojan a anunţat că toți liderii au susținut propunerea instituirii unui armistițiu total și necondiționat, pentru 30 de zile, în Ucraina, precum și necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni, în cazul nerespectării încetării focului. De asemenea, a fost subliniat rolul esențial al Statelor Unite și cooperarea strânsă cu acest aliat strategic, a precizat presedintele interimar. Și a adaugat că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina.
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer şi Donald Tusk au sosit sâmbătă dimineaţa la Kiev, pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina şi a cere Moscovei, în mod concertat cu SUA, un „armistiţiu complet” de 30 de zile, informează agenţiile internaţionale de presă.
Cancelarul federal german Friedrich Merz, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer şi premierul polonez Donald Tusk au adus în timpul vizitei lor sâmbătă la Kiev un omagiu soldaţilor ucraineni căzuţi în luptele pentru apărarea patriei lor, informează dpa.
Alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de soţia lui Olena Zelenska, liderii europeni au depus lumânări la un memorial situat în Piaţa Independenţei din centrul Kievului – cunoscută şi ca Maidan – şi au ţinut un minut de reculegere.
Garda de onoare a Ucrainei a participat la ceremonia de la memorial, înălţat în mod spontan în Piaţa Independenţei la scurt timp după ce Rusia a declanşat, în februarie 2022, invazia sa împotriva Ucrainei.
Rude şi prieteni ai soldaţilor ucişi în lupte fuseseră rugaţi să pună în iarbă câte un mic drapel pentru fiecare soldat ucis. De atunci, zeci de mii de drapele, fotografii alte mici obiecte au apărut în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a comemora victimele războiului.
Potrivit unor cifre oficiale, peste 43.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în lupte, însă există şi estimări conform cărora numărul celor ucişi ar fi de două ori mai mare.
Naţiunile Unite au raportat moartea a peste 13.000 de civili ca urmare a invaziei ruse.
Această vizită a liderilor francez, german, britanic şi polonez răspunde simbolic festivităţilor organizate cu mare pompă cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste care au avut loc vineri în Piaţa Roşie de la Moscova, în jurul preşedintelui rus Vladimir Putin şi a circa 20 de lideri străini, printre care preşedintele chinez Xi Jinping.
„Vom continua să creştem sprijinul nostru pentru Ucraina. Vom intensifica presiunea asupra maşinăriei de război ruse până când Rusia va accepta un armistiţiu durabil”, au atenţionat cei patru lideri europeni într-o declaraţie comună.
Preşedintele francez, cancelarul federal german şi premierul britanic au coborât împreună sâmbătă din trenul care i-a adus din Polonia. Ei urmează să se ralieze mai târziu preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi premierului polonez.
Donald Tusk, care a călătorit separat, a postat pe reţeaua socială X o înregistrare video cu sosirea sa în gara din Kiev.
Cei patru lideri au fost întâmpinaţi la gară de şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak şi de ministrul de externe ucrainean Andrii Sibiga.
Cei patru vor participa la Kiev la o reuniune virtuală cu alţi lideri ai „coaliţiei voluntarilor”, acele ţări occidentale, în special europene, gata să aducă „garanţii de securitate” Ucrainei.
Potrivit declaraţiei lor, ei vor informa de asemenea alte ţări cu privire la „progresele realizate în vederea unei viitoare coaliţii care să reunească forţe aeriene, terestre şi maritime” pentru ajutorarea armatei ucrainene, „după un eventual acord de pace” cu Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu trei ani.
Franţa şi Regatul Unit asigură conducerea acestei coaliţii cu contururi încă neclare.
După ce urcaseră în acelaşi tren în Polonia lângă frontiera cu Ucraina, Macron, Starmer şi Merz, îmbrăcaţi în ţinută lejeră, au avut o discuţie în trei în timpul călătoriei.
Europenii se deplasează la Kiev întăriţi de îndemnul preşedintelui american Donald Trump, care a presat joi Rusia să accepte un „armistiţiu necondiţionat de 30 de zile”. El a ameninţat cu noi sancţiuni occidentale în caz de refuz.