Membrii unei grupări de extremă dreaptă din Franța, judecați în instanță în urma acuzațiilor de complot pentru asasinarea lui Macron

Interviu cu Emmanuel Macron
Interviu cu Emmanuel Macron
17 ianuarie 2023, 14:32

Procurorii spun că membrii unui grup numit Les Barjols au plănuit să-l atace pe președinte cu un cuțit, în timpul unei vizite oficiale în nord-estul Franței în noiembrie 2018.

Detectivii, care au ascultat convorbiri telefonice în timpul anchetei de patru ani, susțin că au existat, de asemenea, planuri de a ucide migranți și de a ataca moschei, precum și dovezi de antisemitism, dar niciunul dintre presupusele comploturi nu a fost pus în aplicare.

Avocații apărării spun că amenințările grupului au fost doar vorbe și că nu a existat nicio amenințare concretă sau iminentă la adresa președintelui Macron.

Absența oricăror acțiuni criminale i-a determinat pe procurori să reducă acuzațiile împotriva celor judecați – 12 bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 26 și 66 de ani – la conspirație pentru comiterea unui act terorist. Inculpații, care riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați, au negat orice faptă.

Lucile Collot, avocatul apărării, a declarat că dosarul acuzării se bazează „pe ficțiunea că un act violent urma să aibă loc”.

Les Barjols, un grup naționalist și anti-imigrație care folosește porecla pe care localnicii din Mali au dat-o soldaților care au participat la operațiunea militară Serval din 2013-2014 a Franței, s-a format pe Facebook la începutul anului 2017.

Arestările au fost efectuate în urma unei informări către Serviciile de Securitate Internă din Franța care sugera că un activist de extremă dreapta, cu sediul în regiunea Alpilor, plănuia să îl atace pe Macron în noiembrie 2018, în timpul comemorării Zilei Armistițiului Primului Război Mondial la Verdun, în nord-estul Franței.

Liderul său presupus, Denis Collinet, un șomer în vârstă de 60 de ani și fost activist al Frontului Național de extremă dreapta a fost arestat în 2020.

Procurorii au susținut că grupul, care a avut 5.000 de membri la un moment dat, a conspirat, de asemenea, pentru a răpi membri ai parlamentului și a răsturna guvernul. Unele întâlniri includeau antrenamente de tragere în stil paramilitar și cursuri de prim ajutor.

Femeia care se află în boxa acuzaților, al cărei nume nu a fost dezvăluit, este o fostă secretară militară din Dordogne, în vârstă de 53 de ani, care a găzduit o reuniune a Les Barjols la ea acasă.

Polițiștii au declarat că au găsit arme de foc și instrucțiuni privind fabricarea de explozibili. Poliția ar fi găsit un cuțit în casa lui Jean-Pierre Bouyer, 66 de ani, membru al Les Barjols, când l-a arestat cu câteva zile înainte de vizita lui Macron. Cu toate acestea, în timpul interogatoriului, Bouyer a insistat că totul a fost doar o discuție furioasă.

„Recunoaște că au existat discuții, dar nu au mers mai departe”, a declarat avocata lui Bouyer, Olivia Ronen, pentru Agenția France-Presse. Ea susține că nu a reușit să plaseze remarcile sale ostile la adresa lui Macron „în contextul vremii”, când în Franța exista o furie generalizată din cauza creșterii prețurilor la carburanți care a dus la apariția mișcării gilets jaunes (vestele galbene).

Unul dintre membrii grupului avea „opinii disidente cu privire la guvern” și făcea comentarii „uneori extreme”, a declarat avocatul apărării, Gabriel Dumenil. „Dar asta înseamnă că au vrut să treacă la acțiune și să atenteze la viața șefului statului? Răspunsul este nu”.

Procurorii susțin că planurile grupului erau „în întregime destinate să perturbe grav ordinea publică prin intimidare și teroare” și că acesta exista cu mult înainte de vestele galbene.

Procesul se va desfășura până la data de 3 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite