Melcii, delicatesă franceză inclusă și în meniul de sărbători. Seceta prelungită și temperaturile ridicate au afectat producția
Raphaël Munoz trăiește în sudul Franței, lângă Perpignan. De 5 ani crește melci, iar în sezonul de vârf producția sa poate ajunge la peste un milion de melci.
Raphaël Munoz, crescător de melci: Îi stropesc cu apă de două ori pe zi pentru a-i trezi pentru că melcii sunt specii nocturne, îşi petrec noaptea mâncând.
Seceta prelungită și temperaturile ridicate din Pirineii Orientali i-au afectat serios producția. Din estimările lui Raphaël Munoz pierderile sunt de aproximativ 30-40% din afacere, ceea ce ar reprezenta aproape 15.000 de euro.
În perioadele bune, Raphaël Munoz aprovizionează 15 supermarketuri și restaurante din regiune. Este rândul bucătarilor să-și pună imaginația la treabă și să prepare melcii după diferite rețete.
Francezii sunt mari amatori de melci sau escargots. Producția s-a dezvoltat în anii ’70 însă din cauza schimbărilor climatice au apărut și problemele. Mulți producători și-au restrâns activitățile din cauza pierderilor. Cu toate acestea, francezii consumă între 25.000 și 35.000 de tone, în fiecare an.