Sâmbătă 21 iunie 2025 | București 22˚C / Senin

Melcii, delicatesă franceză inclusă și în meniul de sărbători. Seceta prelungită și temperaturile ridicate au afectat producția

26 noiembrie 2023, 21:01

Raphaël Munoz trăiește în sudul Franței, lângă Perpignan. De 5 ani crește melci, iar în sezonul de vârf producția sa poate ajunge la peste un milion de melci.

Raphaël Munoz, crescător de melci: Îi stropesc cu apă de două ori pe zi pentru a-i trezi pentru că melcii sunt specii nocturne, îşi petrec noaptea mâncând.

Seceta prelungită și temperaturile ridicate din Pirineii Orientali i-au afectat serios producția. Din estimările lui Raphaël Munoz pierderile sunt de aproximativ 30-40% din afacere, ceea ce ar reprezenta aproape 15.000 de euro.

În perioadele bune, Raphaël Munoz aprovizionează 15 supermarketuri și restaurante din regiune. Este rândul bucătarilor să-și pună imaginația la treabă și să prepare melcii după diferite rețete.

Francezii sunt mari amatori de melci sau escargots. Producția s-a dezvoltat în anii ’70 însă din cauza schimbărilor climatice au apărut și problemele. Mulți producători și-au restrâns activitățile din cauza pierderilor. Cu toate acestea, francezii consumă între 25.000 și 35.000 de tone, în fiecare an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite