Medic din Mehedinți: „Situația este disperată. Din 10 solicitări, 9 sunt COVID”. Managerul spitalului „Victor Babeș” București: Ambulanțele vin cu câte unul, 2, 3, 4 pacienți infectați, pentru care nu mai avem niciun loc
La Spitalul de urgență din Craiova, medicii se simt ca în război. Ambulanțele cu pacienți în stare gravă curg continuu.
Duminică seară, 24 de bolnavi care aveau nevoie de internare așteptau eliberarea unui loc sau transferul la alte spitale. Doi dintre ei au murit înainte ca medicii să aibă unde să îi cupleze la aparatele de terapie intensivă. Niciunul nu era vaccinat.
Luciana Rotaru, şef secţie UPU: „Sunt mulți cei nevaccinați, cei mai mulți, covârșitor de mulți. Deci nu cred că este în valul ăsta vreun pacient critic pe care să-l fi văzut și să fie vaccinat„.
Medicii se descurcă cum pot. Spun că nu s-au mai confruntat cu cazuri care se agravează atât de rapid.
Aurora Grămescu, medic, Ambulanța Mehedinți: „Situația este disperată. Comenzi – din 10 solicitări, 9 sunt COVID. Deja spitalele sunt pline„.
Elena Bololoi, director de îngrijiri medicale, Spitalul Județean Drobeta-Turnu Severin: „Este un val extrem de contagios, extrem de agresiv pentru unii pacienți„.
În toată țara, doar 24 de paturi mai sunt disponibile pentru pacienții cu forme severe de COVID, dar situația se modifică de la o oră la alta. În București, nu mai este niciun loc liber.
Simin Florescu, manager Spitalul „Victor Babeș” București: „Umblăm prin curte, directorul medical și cu mine, încercând să găsim soluții la ambulanțele care vin cu câte unul, doi, trei, patru pacienți infectați și pentru care în acest moment nu mai avem niciun loc în tot spitalul. Nicăieri. Îi vedem în ambulanță, le facem câteva analize și încercăm să îi trimitem în alte locuri, unde mai găsim paturi. Foarte greu„.
Mulți bolnavi vin singuri la spital, speriați de rezultatele pozitive din teste.
Este nevoie din nou de spitale 100% COVID, mai ales în Capitală, a anunţat premierul Florin Cîţu.
Vaccinarea, atrag atenția medicii, este singurul scut în fața formelor severe de boală. Statisticile arată că aproape o mie de pacienți s-au îmbolnăvit din nou după ce a trecut o perioadă mai mare de 6 luni de la prima infectare.