Masa sănătoasă de la şcoală este în majoritatea cazurilor un sendviş. Totuși, pentru 22% dintre copii, este singura masă a zilei
Sunt şcoli în care unii elevi primesc mâncare prin programul statului şi alţii nu, aşa că apar tensiuni şi frustrare. Iar o altă realitate dureroasă este că unu din patru copii merge la culcare flămând, pentru ca mâncarea din casă să le ajungă adulţilor care muncesc.
La Şcoala Gimnazială din Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa, în sala căminului cultural, 13 elevi de clasa a II-a şi a IV-a împart aceeaşi învăţătoare şi acelaşi destin. Sunt parte dintr-o comunitate vulnerabilă, iar resursele părinţilor sunt puţine.
ANIŞOARA FĂTU, învăţătoare, coordonator proiect „Pâine şi mâine”: Mulţi copii care vin dimineaţa pe stomacul gol şi ştiţi că educaţie să faci pe stomacul gol este foarte greu. Copiii numai la lecţii nu sunt atenţi când ştiu că le este foame.
Masa caldă nu e dintre cele oferite de autorităţile locale, ci de World Vision România, prin programul „Pâine şi Mâine”.
Reprezentanții organizației au analizat Programul Naţional Masă Sănătoasă oferit de stat şi au constatat că la trei luni de la debut acesta a fost pus în practică în mod real doar într-o treime dintre şcolile beneficiare. Pentru jumătate dintre copiii care au primit mâncare la şcoală, aceasta este principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre ei, este singura masă din zi.
CORINA DUMITRU, învăţătoare, comună Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa: Mă întreabă aproape din oră în oră cât este ceasul până vine mâncarea. Situaţia este foarte grea aici, foarte foarte grea.
Acelaşi studiu a scos la iveală că unu din patru copii adoarme flămând.
MIHAELA NABĂR, director executiv World Vision România: Avem 23% dintre părinţi care ne spun că seara, ai lor copii nu mănâncă pentru că nu au suficiente resurse să dea întregii familii şi atunci mâncarea merge către adulţii din familie care lucrează.
Iar în unu din cinci cazuri apar dispute între copii la şcoală, pentru că unii primesc masă caldă şi alţii nu.
SORIN ION, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: E un lucru pe care greu pot să-l înţeleg. Noi nu avem limitări în ceea ce priveşte distribuţia. Toate unităţile şcolare care au aplicat şi au fost selectate în program primesc masă caldă pentru toţi copiii.
Pentru programul masă sănătoasă, bugetul alocat de guvern este de aproape 1.200.000 de lei. Tot potrivit studiului, Masa Sănătoasă de la şcoală este doar un sendviș.
Studiul World Vision a fost făcut pe un eşantion de 100 de unităţi de învăţământ. Au răspuns 400 de părinţi.