”Martorii tăcuți”. Expoziție cutremurătoare la Memorialul Închisorii Pitești

Expozitie la Memorialul Închisoarea Pitești. Sursa foto: Memorialul Închisoarea Pitești
Expozitie la Memorialul Închisoarea Pitești. Sursa foto: Memorialul Închisoarea Pitești
24 august 2024, 18:38 (actualizat 24 august 2024, 18:39)

Memorialul Închisorii Pitești găzduiește, din acest weekend, o expoziție cu peste 100 de obiecte din închisorile comuniste: uniforme ale detinuţilor, rupte şi găurite, cătuşe, scrisori şi chiar uşi. Sunt „martori tăcuți” ai unor vremuri tulburătoare, când a avut loc experimentul de reeducare prin tortură a tinerilor intelectuali, consideraţi duşmani ai sistemului comunist. Milioane de vieţi au fost distruse în timpul acelor decenii de regim opresiv.

Stătea și se ghemuia lângă ușa celulei să audă acea căruță, care vine să îl ia să îl ducă acasă”. Este povestea tragică a unui deținut care a sfârșit în închisoarea din Pitești, după ani de chin și de zbucium. Petru Crijanovschi, un țăran din nordul Bucovinei, care a fugit când armata sovietică îi invada meleagurile, a ajuns peste câțiva ani să fie aruncat în temniță.

Lucian Vasile, istoric: A fost acuzat că a înjurat regimul și că a ascultat posturi de radio occidentale. În fiecare săptămână, prăbușirea lui sufletească s-a adâncit, avea senzația că auzea un scârțăit de căruță, că sunt caii lui care vin să îl ducă acasă. El a murit în închisoare, probabil așteptând că ușa să se deșchidă și el să se urce în căruță să și să îl ducă acasă.

Obiecte ale deținuților, expuse la Memorialul Închisorii Pitești

Povești ca ale lui sunt multe rememorate în Expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste”, care aduce în prim-plan istoriile și obiectele celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România.

Maria Axinte, organizator: Vorbim nu numai despre uși cu vizeta sau gratii, avem fereastă de peste o tonă, dar vorbim și despre obiecte personale: scrisori clandestine, obiecte pe care le-au creat după închisoare.

Unul dintre cei care au trecut prin iadul penitenciarelor comuniste și a supraviețuit este Sergiu Rizescu, astăzi în vârstă de 92 de ani. A fost arestat pe când era student și dus în subsolurile Securității din Pitești. Are amintiri cutremurătoare.

Sergiu Rizescu: La 12 noaptea, au început să scotocească prin bibliotecă. …”Politica” lui Aristotel. Au luat-o. M-au adus la securitate: celule de beton, saltea de paie, perna de paie, frig. Duceam genunchii la gură și suflam. Ancheta era de la 12 noaptea. Intra în celulă și spunea: hai, bandidutule, că a venit lăptăreasa. Iți puneau ochelari, ca de sudură și cătușele Beria, dacă te mișcai, se strângeau niște arcuri.

Ca o reparație istorică, statul român încearcă acum că toate acele orori să nu fie uitate.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Din primăvara s-a început acel proces de înscriere a fostelor închisori comuniste Pitești, Sighet, Jilava, Râmnicu Sărat, Făgăraș, în patrimoniul mondial Unesco.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite