Reacții după ce Mark Zuckerberg a anunţat schimbări în politica de verificare a informaţiilor pe platformele Facebook şi Instagram
Meta, compania care gestionează platformele Facebook şi Instagram, anunţă schimbări în politica sa de verificare a informaţiilor. Printre cele mai importante schimbări anunțate de Facebook se numără renunțarea la moderatorii independenți. Mark Zuckerberg a comparat legile din Europa cu cenzura din China.
Potrivit co-fondatorului Facebook, se va renunța la cei care verifică faptele din cauză că aceștia ar fi părtinitori din punct de vedere politic.
Mark Zuckerberg, co-fondator Facebook: Vom renunţa la verificatorii de fapte și îi vom înlocui cu note ale comunității similare cu X, începând din SUA. Vom simplifica politicile de conținut și vom renunţa la o mulţime de restricții pe subiecte precum imigrația și genul, care pur și simplu nu au legătură cu discursul principal. Aveam filtre care semnalau orice încălcare a politicii. Acum, vom concentra acele filtre pentru combaterea încălcărilor ilegale și de mare gravitate.

Kelvin Chan, expert în afaceri globale, The Associated Press: Însemnările comunității înseamnă contribuții de la utilizatori, care pot atașa propriile observații unor postări care dezinformează, ca încercare de efect invers față de postare.
Mark Zuckerberg a comparat restricțiile din Europa cu cenzura chineză, a trecut însă sub tăcere că regulile de exprimare din Europa sunt pentru a proteja libertățile individuale, nu pentru a limita opoziția.
Cofondatorul Facebook, chemat de mai multe ori în fața Congresului pentru lipsa de transparență și problemele de la Facebook, acuză administrația democrată că a cenzurat rețelele de socializare și vrea să colaboreze cu Donald Trump pentru a încuraja libertatea de exprimare în lume.
Kelvin Chan, expert în afaceri globale, The Associated Press: Pare că Meta merge în pas cu vremurile înaintea învestirii prezidențiale a lui Donald Trump, care să nu uităm că a fost la un moment dat interzis pe Facebook. Chiar Mark Zuckerberg recunoaște asta.
Peste 200 de milioane de dolari au fost dați până acum de marile companii învestiturii lui Donald Trump – inclusiv 1 milion de la Meta. Viitorul președinte l-a felicitat deja pe Mark Zuckerberg pentru noile măsuri, iar suporterii republicani spun că nici nu e nevoie de moderatori de fapt.
Jon Schweppe, director de politici, American Principles Project: Cred că în general e un lucru bun pentru țară când opiniile extreme sunt la liber și pot fi respinse de populație, oamenii vor fi mai puțin înclinați să adopte viziuni extreme. Vom avea un efect de moderare implicită a ambelor părți dacă trebuie să discutăm și suntem nevoiți să avem asemenea conversații.

Facebook renunță la ”factchecking”. Zukerberg: ”Am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și multă cenzură”
Alți experți atrag însă atenția că influența adevărului și a minciunii nu este doar asupra opiniilor.
Jillian York, expert, Electronic Frontier Foundation: Unul din aspectele cheie ale programelor de verificare a autenticității, global, este că sunt folosite pentru conflicte geopolitice, pentru situații de război, pentru informații de ultimă oră. Cred că în asemenea situații, verificarea adevărului este absolut vitală.
O altă critică adusă viitoarelor măsuri promovate de Meta, lăudate de Elon Musk și similare celor de la X este că numai teoretic asigură libertatea de exprimare, în sensul că utilizatorii cu opinii mai moderate sau contrare tendințelor se vor auto-cenzura, practic, de teama valului de critici și de ură.