Mark Rutte: Putin vrea să „șteargă Ucraina de pe hartă” și ar putea viza alte țări europene. Se ia în calcul creșterea cheltuielilor pentru Apărare
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Vladimir Putin vrea să „șteargă Ucraina de pe hartă” și că ar putea urma alte părți ale Europei, îndemnându-i pe europeni să facă presiuni asupra guvernelor lor pentru a crește cheltuielile pentru Apărare.
„Este timpul să trecem la o mentalitate de război”, a declarat Rutte experților în securitate și analiștilor de la thinktank-ul Carnegie Europe din Bruxelles.
El a spus că oamenii ar trebui să se pregătească pentru perspectiva că Rusia ar putea încerca să folosească „roiuri de drone” în Europa, așa cum a făcut-o în Ucraina, cu efecte mortale.
Putin „încearcă să ne strivească libertatea și modul de viață”, a declarat Rutte. Fostul prim-ministru olandez a enumerat atacurile Rusiei asupra Georgiei în 2008, anexarea Peninsulei Crimeea din Ucraina în 2014 și invazia totală a țării lansată în urmă cu aproape trei ani.
„De câte apeluri de trezire mai avem nevoie? Ar trebui să fim profund îngrijorați. Eu știu că sunt”, a spus el. „Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung. Cu Ucraina și cu noi”.
Discursul inaugural al lui Rutte a avut loc în contextul în care membrii NATO iau în considerare creșterea cheltuielilor pentru Apărare până la 3% din bugetul național al fiecărui membru – în prezent este de 2%.
O astfel de creștere abruptă ar putea contribui la liniștirea viitorului președinte al SUA, Donald Trump, care a criticat în mod constant țările europene pentru că se bazează prea mult pe banii americani pentru finanțarea Alianței.
Discursul de joi a avut loc la puțin peste două luni după ce Rutte a preluat funcția de cel mai înalt oficial civil al NATO. De atunci, Rutte a efectuat un tur al capitalelor celor 32 de aliați, inclusiv o vizită în SUA pentru a se întâlni cu Trump.
Prim-ministrul britanic a declarat că dorește să crească cheltuielile de Apărare ale Marii Britanii la 2,5% din PIB.
NATO a fost un susținător ferm al Ucrainei și a ajutat majoritatea membrilor săi să trimită arme, muniții și alte tipuri de sprijin în țară. Dar întoarcerea lui Trump și promisiunea de a pune capăt rapid războiului au alimentat îngrijorarea că un armistițiu nefavorabil ar putea fi impus Kievului.
Întrebat de Associated Press cât de dăunător ar putea fi un acord de pace rapid și de proastă calitate, Rutte a spus că „un acord prost înseamnă că Putin va ieși învingător, iar acest lucru va avea ramificații la nivel mondial, nu numai în Europa și Ucraina”. El a insistat că Ucraina trebuie să fie implicată în orice discuții de pace.
Trump se plânge în mod obișnuit că aliații SUA din NATO nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Rutte a declarat că cheltuielile militare ale Rusiei se vor ridica probabil la 7-8% din PIB-ul său anul viitor – mult mai mult decât orice aliat NATO – în timp ce industria sa de apărare produce tancuri, vehicule blindate și muniție.
Putin are, de asemenea, sprijinul Chinei, Iranului și Coreei de Nord.
Rutte a remarcat faptul că cheltuielile pentru apărare au crescut puternic în Europa, 23 de aliați urmând să atingă obiectivul NATO de a investi 2% din PIB în bugetele lor militare. Dar el a adăugat: „Pot să vă spun că vom avea nevoie de mult mai mult de 2%”.
Rutte a enumerat o serie de „acțiuni ostile” recente ale Rusiei împotriva aliaților NATO, inclusiv atacuri cibernetice, asasinate, o explozie la un depozit ceh de muniții, bruierea radarelor din regiunea baltică pentru a perturba traficul aerian și „înarmarea” migranților pentru a destabiliza Europa.