Marea Britanie este pregătită să declare China o amenințare la adresa siguranței naționale

Xi Jinping
Xi Jinping / Profimedia Images
26 martie 2024, 08:48

Marea Britanie și Statele Unite au acuzat China că a lansat o campanie globală „prolifică” de atacuri cibernetice care vizează informațiile personale ale politicienilor, jurnaliștilor, academicienilor și ale milioanelor de alegători, scrie The Times.

Într-o operațiune comună fără precedent de demascare a spionajului chinezesc, Londra și Washingtonul au dezvăluit detalii despre o campanie de un deceniu a Beijingului pentru „reprimarea criticilor, compromiterea instituțiilor guvernamentale și furtul de secrete comerciale”.

În Marea Britanie, miniștrii au dezvăluit că China a reușit să obțină acces la o „comoară” de informații personale în cadrul unui atac cibernetic asupra organismului de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie și a încercat să spioneze parlamentarii critici față de Beijing.

Autoritățile americane au dezvăluit că un mic grup de hackeri chinezi, cunoscut sub numele de Advanced Persistent Threat 31 (APT31), a compromis e-mailurile, stocarea în cloud și înregistrările convorbirilor telefonice a milioane de americani. Hackerii au trimis 10.000 de e-mailuri „malițioase” către țintele lor pentru a le compromite sistemele.

Statele Unite au avertizat că aceste informații ar putea fi publicate în sprijinul unei „influențe maligne” care vizează procesele și instituțiile democratice, planurile economice, proprietatea intelectuală și secretele comerciale aparținând întreprinderilor americane.

Marea Britanie a sancționat doi oficiali chinezi și o organizație ca răspuns la aceste piraterii informatice, în timp ce SUA au acuzat șapte persoane pentru atacuri care, potrivit acestora, au avut loc cel puțin din 2010.

„Un elefant care dă naștere unui șoarece”

Cele două persoane sancționate de Marea Britanie sunt Zhao Guangzong, în vârstă de 38 de ani, și Ni Gaobin, în vârstă de 38 de ani. Se spune că ambii bărbați sunt membri ai grupului de hackeri APT31, precum și ai Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd, despre care guvernul a spus că este o organizație de fațadă pentru APT31.

Miniștrii sunt, de asemenea, pregătiți să declare în mod oficial China o amenințare la adresa securității naționale a Marii Britanii, în urma dezvăluirilor privind amploarea atacului cibernetic al acesteia asupra Regatului Unit, a indicat vicepremierul.

Parlamentarii conservatori au declarat că acțiunile guvernului nu au mers suficient de departe, având în vedere amploarea amenințării. Sir Iain Duncan Smith, un fost lider conservator care a fost sancționat de Beijing și vizat de hackeri, a comparat poziția guvernului cu „un elefant care dă naștere unui șoarece”.

Atacul asupra Comisiei Electorale le-a permis hackerilor chinezi să aibă acces la numele și adresele a peste 40 de milioane de persoane înscrise pe listele electorale care au fost înregistrate pentru a vota între 2014 și 2022. Hackerii au obținut, de asemenea, e-mailuri din sistem.

Oficialii consideră că datele ar putea fi mapate pe alte seturi de date pentru a ajuta la țintirea persoanelor, în special a grupurilor disidente din Marea Britanie. Colectarea în masă a datelor este o tactică bine cunoscută a Beijingului, iar inteligența artificială a permis statului să o folosească mai bine.

În Camera Comunelor, vicepremierul Oliver Dowden a insistat asupra faptului că procesele și instituțiile politice din Marea Britanie nu au fost afectate.

„Nu va avea niciun impact asupra modului în care oamenii se înregistrează, votează sau participă în alt mod la procesele democratice”, a spus el. „Vreau să îi asigur pe oameni că compromiterea acestor informații, deși este evident îngrijorătoare, în mod obișnuit nu creează un risc pentru cei afectați.”

Reacția Chinei

China a negat afirmațiile. Ambasada chineză a declarat: „Așa-zisele atacuri cibernetice ale Chinei împotriva Regatului Unit sunt calomnii complet inventate și rău intenționate. Ne opunem cu tărie unor astfel de acuzații. China a combătut întotdeauna cu fermitate toate formele de atacuri cibernetice în conformitate cu legea. China nu încurajează, nu susține și nu aprobă atacurile cibernetice.”

Robert Jenrick, fostul ministru al imigrației, a descris răspunsul ca fiind derizoriu și a acuzat guvernul că „lasă China să scape fără costuri”. El a precizat: „Acest răspuns slab nu va face decât să încurajeze China să își continue agresiunea față de Marea Britanie. Este cât se poate de clar că China ar trebui să fie clasificată ca stat ostil”.

Noua Zeelandă a declarat că este alături de Marea Britanie, deoarece China i-a piratat anterior mai multe instituții parlamentare.

Judith Collins, ministrul Apărării din această țară, a declarat: „Utilizarea operațiunilor de spionaj cibernetic pentru a interfera cu instituțiile și procesele democratice de oriunde este inacceptabilă”.

Un grup sponsorizat de statul chinez, cunoscut sub numele de „APT40”, a fost responsabil pentru compromiterea securității la parlamentul din 2021, a declarat ea, adăugând că agențiile de securitate din Noua Zeelandă au reușit „să limiteze activitatea și să elimine actorul la scurt timp după ce a reușit să acceseze rețeaua”.

Merrick Garland, procurorul general al SUA, a declarat că ancheta a arătat „până unde este dispus să meargă guvernul chinez pentru a-și viza și intimida criticii” și pentru a amenința „securitatea națională a Statelor Unite și a aliaților noștri”.

Lisa Monaco, adjunctul său, a adăugat: „Departamentul de Justiție va urmări fără încetare, va demasca și va trage la răspundere infractorii cibernetici subminează democrațiile și amenință securitatea noastră națională”.

Anul trecut, The Times a dezvăluit că un spion chinez folosea profiluri LinkedIn pentru a atrage oficiali britanici să le dea secrete de stat în schimbul unor sume de bani.

Timp de cinci ani, agentul, al cărui pseudonim principal este Robin Zhang, a creat o serie de pseudonime și companii false pentru a viza oficiali din domeniul securității, funcționari publici, oameni de știință și academicieni cu acces la informații clasificate sau la tehnologii sensibile din punct de vedere comercial.

Investițiile strategice ale Chinei

China este al cincilea cel mai mare partener comercial al Marii Britanii și, în timp ce importurile totale din China au scăzut anul trecut, exporturile britanice au crescut cu aproape 12 procente.

Cifrele guvernului arată că schimburile comerciale cu bunuri și servicii în cele 12 luni până la sfârșitul lunii septembrie au totalizat 100,9 miliarde de lire sterline. Din această sumă, exporturile către China au reprezentat 37,5 miliarde de lire sterline (în creștere cu 11,9% față de precedentele 12 luni), iar importurile au reprezentat 63,5 miliarde de lire sterline (în scădere cu 12,6%).

Firma de consultanță Grant Thornton a constatat luna aceasta că 970 de companii cu capital chinezesc angajează peste 59.000 de persoane în Marea Britanie și că în 2023 au contribuit la venituri totale de 116,4 miliarde de lire sterline în economie.

The Sunday Times a relatat că EVE Energy, producătorul chinez de baterii cilindrice pentru mașini de tip Tesla, era pe punctul de a investi miliarde de dolari în construcția celei mai mari gigafabrici din Marea Britanie. Se pare că se află în negocieri avansate pentru a construi o fabrică de 60 de gigawați-oră la periferia orașului Coventry. Compania se va angaja inițial să investească cel puțin 1,2 miliarde de lire sterline într-o gigafabrică de 20 de GWh, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Unele dintre cele mai mari investiții ale Chinei au fost făcute în sectorul energetic, în special în domeniul energiei nucleare. China General Nuclear (CGN), deținută de statul chinez, a cumpărat o participație de 33,5% în centrala electrică Hinkley Point C din Somerset, prima instalație nucleară nouă construită în Marea Britanie în mai bine de 20 de ani.

CGN, care a fost trecută pe lista neagră în America pentru că ar fi ajutat la achiziționarea de tehnologie americană pentru uz militar în China, a fost în cele din urmă forțată să iasă din proiect folosind banii contribuabililor. Dar comisia pentru informații și securitate a avertizat anul trecut că are întrebări serioase legate de proiectele viitoare.

Statul chinez a acumulat, de asemenea, participații în companiile britanice de petrol și gaze și în sectoarele tehnologiei și educației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite