Marcel Ciolacu, despre protestul BNS: Este nevoie de deduceri la impozitarea muncii. Să nu ne uităm la sisteme care funcţionează

13 mai 2024, 07:37 (actualizat 13 mai 2024, 08:32)

Zeci de persoane sunt așteptate să protesteze astăzi în fata Guvernului României. Oamenii cer o reformă fiscală de urgență astfel încât taxele pe muncă să fie mai mici. Mitingul, organizat de Blocul Național Sindical, va fi urmat de un marș spre Ministerele Economiei, Muncii și Finanţelor.

Prim ministrul, Marcel Ciolacu le dă dreptate oamenilor și susține că este nevoie de deduceri la impozitarea muncii. În acest fel se vor putea dezvolta serviciile publice și private.

Invitat la un post de știri, premierul a spus că nu ar mai trebui să fie luate decizii după ureche și să ne inspiram după modelul altor state, acolo unde sistemul de impozitare al muncii funcționează.

În primul rând, aceste impozite nu sunt de anul acesta, aceste impozite şi toată lumea ştie că impozitarea muncii este cea mai mare în România, mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferenţa, de fapt, între noi şi Europa. O treime dintre români, în acest moment, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, aşa cum este în Germania şi în toate ţările civilizate, restul au o impozitare progresivă după anumite praguri, ar duce, de fapt, să mărim de la o treime, să ajungem la jumătate. Este un lucru foarte fragil. Noi am mers cu mărirea salariului minim pe economie şi am venit acum cu salariul minim pe economie în Europa„, a explicat Ciolacu, la Antena 3, întrebat în legătură cu protestul sindicaliştilor.

El a spus că, din punctul său de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii.

Ciolacu a adăugat că, spre exemplu, la pilonul II de pensii „se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul II de pensii, un lucru care duce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie şi lungă”.

Este un efort bugetar de peste 1% din PIB, dar ai sănătatea, ai educaţia. În toate statele, aici dezvolţi serviciile private la sănătate, educaţie şi pensii private. Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-şi facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private şi pentru şcoală, grădiniţă, afterschool, toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii concomitent, fiindcă dacă scazi, în acest moment, pauşal la toată lumea este total incorect, pentru că una este să ai venituri de 20.000 lei şi una este să ai venituri de 3.500 lei. De fapt, creezi o discrepanţă şi mai mare între cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari şi nu te dezvolţi niciun serviciu. Dinamica economiei americane stă pe servicii. De aceea America îşi revine după orice criză imediat”, a mai explicat premierul.

Marcel Ciolacu a spus că România trebuie să urmeze sistemele care funcţionează.

Eu m-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche, improvizat şi să nu ne uităm la sisteme care funcţionează”, a afirmat Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite