Majorarea salariilor din Educație ar costa Guvernul încă 2 miliarde de lei. Gaura de la buget a depășit deja 27 de miliarde pe primele patru luni ale anului
Iminenta majorare a salariilor cadrelor didactice vine în contextul în care deficitul bugetar a crescut continuu și a depășit 27 de miliarde de lei, numai în intervalul ianuarie-aprilie, potrivit celor mai recente date ale Ministerului de Finanțe.
Deficitul bugetar a ajuns în primele 4 luni ale anului la 1,72% din PIB. Asta în condițiile în care în intervalul ianuarie-martie a fost de doar 1,42% din PIB. Deci mult mai mic. Ținta pentru tot anul acesta este de 4,4% din PIB. Gaura la buget este mult mai mare în contextul în care sumele colectate în primele cinci luni ale anului au fost cu 9 miliarde de lei mai mici față de planul stabilit inițial.
Analiștii pun colectarea sub așteptări a ANAF pe seama faptului că economia a încetinit, dar spun și că planul de încasări a fost prea ambițios.
Dragoș Cabat, Banii, Azi: Aceste încasări au fost supraevaluate de la început, adică așteptările au fost mult mai mari decât se putea real posibil încasa în perioada aceasta.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: (n.r., întrebare: Am văzut că liberalii cer demisia lui Adrian Câciu pentru gaura din buget. Cum le răspundeţi?) Multă sănătate!
Economiștii nu exclud noi tăieri ale cheltuielilor publice, în contextul în care numai majorarea salariilor profesorilor implică un efort bugetar de 2 miliarde de lei.
Alexandru Bodislav, profesor de economie, ASE București (Banii, Azi): Dacă nu reușim să acoperim acea gaură prin alte tăieri sau cel puțin anulări de cheltuieli pe care le avem, fie se va reduce de la investiții din nou, ceea ce nu este sănătos, pentru că a tăia investițiile înseamnă a reduce bunăstarea socială pe termen mediu și lung, fie va trebui să se împrumute iar de la creditori străini, fie de la populație printr-o (…) dobândă foarte mare.
Economiștii se așteaptă ca deficitul bugetar să crească și mai mult în perioada următoare dacă Guvernul va majora salariile și altor categorii de bugetari, pentru a evita apariția unor noi greve.