Mai puține produse rusești pe piața din România
Acum doi ani, după ce soldații ruși invadau Ucraina, liderii de la Kremlin râdeau și se distrau că vom îngheța de frig în case dacă nu luăm gazele lor. Adică ne șantajau ca să plătim și să susținem mașinăria de război a lui Vladimir Putin. Am trecut peste două ierni, ne-am trezit din amorțeală și facem investiții tot mai mari în energia regenerabilă, iar în plus, am renunțat și la alte produse rusești.
Nu aveam noi o relație economică prea bogată cu Rusia nici înainte de război, dar după acest moment lucrurile s-au schimbat total și balanța comercială e mult diferită față de perioada de dinainte de 2022.
Cifrele analizate de Economedia.ro arată că în anul invaziei, România era net importatoare. Am luat produse de aproape patru miliarde de euro, în mare parte țiței. Explicația ar fi că grupul rusesc LukOil dispune în România de o rafinărie la Ploiești, care se aproviziona cu petrol din Rusia. De aici și importuri mari pe acest segment. Apoi mai cumpărăm îngrășăminte, cauciuc și gaz.
La capitolul produse trimise în Federația Rusă, noi vindeam pe piața lor de vreo 400 de milioane de Euro, de aproape 10 ori mai puțin decât cumpăram. În principal exportam piese auto, asta pentru că grupul Renault de acolo avea nevoie de ce se fabrica la noi. Apoi le trimiteam rușilor produse pentru îngrijirea părului și medicamente. În 2022, aveam așadar un deficit comercial în relația cu Rusia de 3,4 miliarde de euro.
În 2022 a fost cum a mai fost, asta pentru că multe contracte erau în derulare la momentul invaziei, însă din 2023 lucrurile s-au schimbat. Luăm tot petrol, plus îngrășăminte și cauciuc, dar în cantități infime, undeva la 324 de milioane de lei, asta de la aproape patru miliarde de lei în 2022 – o scădere de aproximativ 10 ori.
Ce trimitem în Rusia? Tot produse pentru îngrijirea părului, medicamente, piese auto și semințe de floarea soarelui, însă în cantități mult mai mici. Aproximativ la 236 de milioane de lei au totalizat exporturile către țara invadatoare. Deficitul comercial în relația cu Rusia s-a contractat până la 100 milioane de euro, în scădere de 34 de ori.
Mai multe exporturi în Ucraina
În anul invaziei importam din Ucraina produse agricole, dar o sumă importantă mergea pe energia electrică pe care o cumpărăm de la ei. În total, importurile însemnau 2,2 miliarde de euro. România era net importatoare, ținând cont că exportam mult mai puține produse, aproape la 1,54 de miliarde de euro în 2022. În principal ucrainenii luau de la noi benzină, motorină și gaz.
Anul trecut lucrurile s-au schimbat și în relația cu Ucraina. La import, am primit de la vecini mărfuri de 1,46 miliarde euro, în principal porumb – 150 de milioane euro și soia – 67 de milioane euro, urmate de lemn de foc și piese auto.
La capitolul exporturi, țara noastră a trimis mărfuri de 2,47 miliarde de euro în Ucraina. În primul rând am vândut carburanți auto, apoi gaze, plus autoturisme și ingrăsăminte, deși știm că Ucraina este un producător important de substanțe pentru agricultură, însă războiul a dus la închiderea fabricilor. Avem un excedent de un miliard de euro în relația comercială cu Ucraina, adică de data asta noi am exportat mai mult decât am importat.