Mai multe incidente legate de desfăşurarea procesului electoral au fost sesizate duminică

24 noiembrie 2024, 09:04 (actualizat 24 noiembrie 2024, 20:46)

Poliţia a înregistrat 342 de posibile incidente electorale de la începerea votării, 61 fiind în curs de verificare, iar 97 nu s-au confirmat, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog în raportarea de la ora 20,00..

ACTUALIZARE. Poliţiştii timişeni au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce un bărbat de 60 de ani (fost cadru militar) ar fi pătruns într-o clădire din Giroc, unde sunt amplasate secţii de votare, având asupra sa o armă deţinută legal, arată, duminică, o informare de presă a Centrului de comunicare al Poliţiei Timiş.

ACTUALIZARE. Un număr de 11 posibile incidente electorale au fost sesizate în judeţul Giurgiu de la începerea votării, dintre care şapte au fost confirmate, fiind aplicate patru amenzi contravenţionale, în valoare totală de cinci mii de lei, şi patru avertismente, se arată într-un comunicat de presă, transmis duminică de Centrul Judeţean de Comunicare.

Conform sursei citate, Poliţia Municipiului Giurgiu a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că o altă persoană ar fi folosit autoturismul personal pentru a transporta alegători şi buletine de vot, pe drumul naţional DN 5D. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, stabilindu-se faptul că aspectele semnalate nu se confirmă.

ACTUALIZARE.  Un bărbat în vârstă de 74 de ani, din comuna Coteana, ar fi votat de două ori cu urna mobilă, atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde era internat, cât şi la o secţie din localitatea de domiciliu, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot, au informat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

ACTUALIZARE. Poliţiştii din Ialomiţa au întocmit, duminică, două dosare penale pentru falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa.

Conform sursei citate, de la începerea votării, la nivelul acestui judeţ au fost sesizate nouă posibile incidente, dintre care opt sunt confirmate şi unul neconfirmat.

Astfel, legiuitorii au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 lei în cazul unui alegător care şi-ar fi filmat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare.

ACTUALIZARE. O ştampilă cu menţiunea ‘votat’ a dispărut, duminică, dintr-o secţie de votare din municipiul Braşov, a informat şeful AEP Braşov, Claudiu Petra.

Potrivit acestuia, poliţia efectuează verificări în acest caz.

„Biroul electoral al secţiei de votare nr. 20 din municipiul Braşov a informat Biroul Electoral Judeţean nr. 8 Braşov, pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, cu privire la dispariţia unei ştampile cu menţiunea VOTAT. A fost întocmit în acest sens un proces verbal de constatare şi au fost sesizate organele de poliţie, care au procedat la efectuarea de verificări”, a transmis Claudiu Petra.

ACTUALIZARE. Un bărbat din comuna vasluiană Tătărăni a fost amendat, duminică, după ce, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a făcut scandal într-o secţie de votare fiindcă nu i s-a permis să voteze cu cartea de identitate expirată.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, bărbatului i s-a pus în vedere că are posibilitatea în această zi să solicite eliberarea unui act de identitate nou, document în baza căruia îşi poate exercita dreptul de vot.

„Bărbatul în vârstă de 51 de ani din comuna Tătărăni a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că avea cartea de identitate expirată şi cu amendă în cuantum de 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice în incinta secţiei de votare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Oana Şopu.

ACTUALIZARE. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a aplicat o sancţiune în valoare de 1.500 lei unei persoane, susţinător al unui candidat înscris la alegerile prezidenţiale, pentru că ar fi încurajat în mediul online votarea candidatului respectiv, iar o altă sesizare a fost declinată spre soluţionare Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit IPJ, pe parcursul zilei de duminică au fost înregistrate 5 posibile incidente electorale, unul fiind confirmat de către poliţişti, fiind aplicată o sancţiune în valoare de 1.500 lei.

ACTUALIZARE. Poliţiştii din judeţul Iaşi au întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, după ce au fost sesizaţi, prin apel la 112, de către o persoană, cu privire la faptul ca soţiei sale, care are domiciliul în municipiul Iaşi, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare la o secţie dintr-o altă localitate.

„Poliţiştii au constatat că preşedintele secţiei de votare i-a comunicat că, din cauza numărului mare de persoane care au votat pe liste suplimentare, raportat la numărul de buletine existente, ar fi de preferat să voteze la secţia de votare la care este arondată. În cauză a fost întocmit dosar penal”, a transmis Centrul de Comunicare Judeţean Iaşi.

Aceeaşi sursă menţionează că, de la începerea votării, au fost sesizate cinci posibile incidente, dintre care patru sunt confirmate iar unul este în curs de verificare.

ACTUALIZARE. Poliţiştii din Satu Mare au întocmit, duminică, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului urnei de vot. În municipiul Carei, la o secţie de votare, vicepreşedinta s-a deplasat cu urna mobilă la două persoane, fără a fi însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne”, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE. În judeţul Giurgiu au fost sesizate 8 posibile incidente electorale, dintre care patru s-au confirmat, trei persoane fiind sancţionate cu avertisment.

„Conform datelor centralizate la nivelul Centrului de Comunicare Judeţean Giurgiu, până la această oră nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral. Au fost sesizate 8 posibile incidente electorale, dintre care 4 s-au confirmat. De la începerea votării, 3 persoane au fost sancţionate contravenţional cu avertisment. Angajaţii MAI rămân mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării în siguranţă a alegerilor şi pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii”, se arată într-un comunicat de presă, emis duminică de Centrul Judeţean de Comunicare Giurgiu.

CITIȚI ȘI Poliţia Capitalei efectuează verificări legate de filmarea buletinului de vot de către Diana Şoşoacă

ACTUALIZARE Centrul de comunicare judeţean Bihor a informat că, în cursul zilei, au fost sesizate şapte posibile incidente electorale, majoritatea pentru continuarea campaniei electorale în online, toate fiind în curs de verificare.

De asemenea, până la ora 11,30, în judeţ nu au fost înregistrate incidente deosebite de ordine publică, care să afecteze desfăşurarea procesului electoral.

Potrivit sursei citate, poliţiştii din Bihor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în comuna Lugaşu de Jos, alegătorii ar fi transportaţi cu autoturisme la secţii de votare, de către reprezentanţi ai unor partide politice. În prezent sunt efectuate verificări pentru a se stabili situaţia de fapt.

ACTUALIZARE. Poliţiştii ieşeni au anunţat că au fost sesizate mai multe incidente electorale în ziua votului pentru alegerile prezidenţiale, o persoană fiind sancţionată pentru că ar fi provocat un scandal.

„Au fost sesizate trei posibile incidente electorale, iar în urma verificărilor efectuate, o persoană a fost sancţionată contravenţional, conform Legii nr. 61/1991 pentru provocare de scandal. De asemenea, în două cazuri, poliţiştii din Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Angajaţii MAI, din judeţul Iaşi rămân mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării în siguranţă a alegerilor şi pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii”, transmit cei de la Centrul de Comunicare Judeţean Iaşi.

ACTUALIZARE Procesul de votare a fost suspendat temporar într-o secţie din comuna Găgeşti, din cauza unei întreruperi în alimentarea cu energie electrică, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.

„Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operaţional constituit la nivelul Inpectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, până în acest moment nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral. A fost înregistrată o singură situaţie în care procesul de votare a fost suspendat, timp de aproximativ 20 de minute, la o secţie din comuna Găgeşti, din cauza unei întreruperi în alimentarea cu energie electrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Oana Şopu.  

ACTUALIZARE „Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale: nouă sunt confirmate, patru sunt în curs de verificare şi trei nu s-au confirmat. De la începerea votării, şase persoane au fost sancţionate contravenţional cu avertisment”, a declarat Dajbog în informarea MAI de la ora 11,00.

Ea a adăugat că, potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne, până la această oră nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral.

„Poliţiştii din Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului urnei de vot după ce vicepreşedintele comisiei de votare a unei secţii, împreună cu un membru, s-a deplasat cu urnă specială, fără a fi însoţiţi de poliţişti. O persoană şi-a exprimat votul în aceste condiţii”, a spus Dajbog. 

„Efectivele MAI au întocmit trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei şi 110 avertismente pentru contravenţii referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a spus Dajbog.

Ea a precizat că pe parcursul nopţii nu au fost înregistrate incidente cât timp cele 18.968 de secţii de vot organizate la nivel naţional s-au aflat sub protecţia efectivelor MAI, iar în această dimineaţă, toate secţiile au fost predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte.

Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancţionate se numără reprezentanţi şi simpatizanţi ai mai multor formaţiuni politice, dar şi candidaţi.

„Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei”, a mai declarat Dajbog.

Aproximativ 45.000 de angajaţi MAI sunt mobilizaţi, duminică, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor.

„Peste 8.700 de efective au ca principală sarcină menţinerea climatului de ordine publică la nivelul întregii ţări, în timp ce aproximativ 20.500 de angajaţi sunt responsabili cu protecţia secţiilor de vot”, a mai spus oficialul MAI. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite