MAE bulgar: Nu există o problemă între Sofia şi Skopje cu acordul din 2022, ci între Skopje şi Bruxelles

Parlamentul bulgar, Sofia, Bulgaria / Sursa: Profimedia images
7 februarie 2025, 11:01

 Consensul european la care s-a ajuns cu privire la condiţiile de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord nu a fost o problemă între Sofia şi Skopje, ci între Skopje şi Bruxelles, a declarat joi ministrul bulgar de externe, Gheorghi Gheorghiev.

„Consensul european” este o referire la un acord negociat de Franţa (care deţinea preşedinţia Consiliului UE la momentul respectiv), în încercarea de a debloca integrarea Macedoniei de Nord în UE, abordând în acelaşi timp preocupărilor Bulgariei. Un aspect-cheie a fost recunoaşterea bulgarilor în Constituţia Macedoniei de Nord prin amendamente constituţionale, pe care actualul guvern de la Skopje încearcă să le revizuiască, susţinând că acordul a fost impus sub presiune externă şi este nedrept faţă de identitatea macedoneană.

Acest lucru a condus la noi tensiuni cu Bulgaria şi la îngrijorări în cadrul UE cu privire la angajamentul Macedoniei de Nord faţă de procesul de aderare. UE şi Bulgaria urmăresc îndeaproape situaţia, deoarece neîndeplinirea condiţiilor ar putea bloca sau chiar deraia din nou parcursul Macedoniei de Nord către UE.

„Bulgaria rămâne foarte consecventă în politica sa privind Balcanii de Vest şi integrarea tuturor ţărilor din această regiune. Există un consens european din 2022 – ceea ce este cunoscut în Bulgaria drept propunerea franceză, şi acesta trebuie urmat cu stricteţe”, a declarat Gheorghiev.

Ministrul a spus acest lucru atunci un reporter l-a întrebat dacă este de acord că întârzierea integrării în UE a Republicii Macedonia de Nord riscă să destabilizeze regiunea.

Fiecare ţară ar trebui să îndeplinească anumite criterii pe calea sa spre aderare şi să fie evaluată în funcţie de meritele sale. Bulgaria şi acest guvern sunt angajate faţă de această abordare. Da, securitatea în Balcanii de Vest este foarte importantă pentru noi, iar integrarea în UE a ţărilor din Balcanii de Vest este foarte importantă. O investiţie în acest proces este o investiţie în securitatea şi stabilitatea întregii Europe […] dar, în acelaşi timp, înţelegem şi ne protejăm interesele naţionale şi interesele întregii UE”, a spus el.

Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite