Macklemore, vocea protestatarilor pro-palestinieni. În noul cântec, „Hind’s Hall”, rapperul american îl critică pe Biden. „Ce s-ar întâmpla dacă ai fi tu în Gaza? Dacă aceștia ar fi copiii tăi? Dacă Occidentul s-ar preface că tu nu exiști?”

8 mai 2024, 12:04 (actualizat 8 mai 2024, 12:07)

Într-un nou cântec, rapperul Macklemore îi laudă pe studenții universitari din SUA care protestează față de războiul israelian din Gaza şi promite că nu-l va vota pe Joe Biden în noiembrie.

Melodia, lansată luni, se intitulează „Hind’s Hall”, cu referire la numele pe care protestatarii pro-palestinieni de la Universitatea Columbia l-au dat unei clădiri pe care au ocupat-o în campus.

Odată cu lansarea piesei, rapperul câștigător al premiului Grammy devine unul dintre primii artiști muzicieni importanți care condamnă în mod explicit ajutorul acordat de guvernul american Israelului și laudă studenții care protestează în campusurile din SUA.

„Problema nu sunt protestele, ci ceea ce cer ei”, spune Macklemore. „Ei sunt împotriva finanţărilor care vin din partea ţării noastre”.

Macklemore este vocea protestatarilor pro-palestinieni care spun că vor refuza să-l voteze pe Biden la alegerile prezidențiale din acest an din cauza sprijinului său acordat Israelului.

În rândul democraților a existat îngrijorarea că pierderea sprijinului în rândul alegătorilor tineri frustrați de modul în care Biden a gestionat războiul l-ar putea costa alegerile și l-ar putea vedea pe fostul președinte Donald Trump revenind în funcție.

Melodia critică, de asemenea, poliția trimisă să oprească protestele din campusurile universitare. Mai multe școlile care au solicitat intervenția poliției au declarat că taberele erau ilegale și că administratorii au încercat să negocieze cu studenții protestatari înainte ca poliția să se implice. Când protestatarii au refuzat să se mute la Universitatea California Los Angeles, poliția a părut să folosească gloanțe de cauciuc împotriva lor. La Universitatea din Arizona, forțele de ordine au folosit bile cu piper și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor.

În SUA, protestatarii pro-palestinieni au ocupat peluze și clădiri din campusuri, iar mulți dintre ei cer ca universitățile lor să renunțe la Israel. Mai multe tabere de protestatari au fost percheziționate de poliție, ceea ce a dus la peste 2.300 de arestări în școli din întreaga țară.

Mulți dintre cei arestați la protestele din universități erau studenți, dintre care unora li s-a interzis accesul în campusurile lor și riscă să fie exmatriculați.

Unele dintre aceste demonstrații din campusuri au inspirat ample contramanifestații de susținere a Israelului.

Semnificația titlului „Hind’s Hall”

Hind’s Hall, numele pe care protestatarii pro-palestinieni l-au dat sălii Hamilton Hall din Columbia, a fost inspirat de fetiţa palestiniană Hind Rajab, care a fost găsită moartă în Gaza, după ce a rămas blocat într-o mașină cu șase dintre rudele sale.

Aceștia fugeau de luptele din nordul Fâșiei Gaza, când vehiculul lor a intrat sub tir israelian, a relatat anterior CNN. Hind și toți ceilalți din vehicul, inclusiv cei patru copii ai unchiului ei, au fost uciși, împreună cu doi lucrători de ambulanță trimiși să îi salveze.

Versurile lui Macklemore fac referire la cei peste 13.800 de copii care au fost uciși în Gaza de la începutul războiului. Cântecul le cere ascultătorilor, precum și politicienilor, oficialilor universitari și colegilor artiști care nu s-au pronunțat împotriva violențelor din Gaza, să ia în considerare costul uman al războiului: „Ce s-ar întâmpla dacă ai fi tu în Gaza? Dacă aceștia ar fi copiii tăi? Dacă Occidentul s-ar preface că tu nu exiști?”.

Macklemore numește industria muzicală complice și spune că susține o „Palestina liberă

În „Hind’s Hall”, Macklemore acuză industria muzicală că este complice prin neimplicare.

El este probabil singurul artist important care a scris un cântec despre conflict. Totuși, mai mulți muzicieni notabili au semnat scrisoarea „Artists 4Ceasefire” adresată lui Biden, printre care Dua Lipa, Jon Batiste și Selena Gomez. Cântăreața scoțiană Annie Lennox a făcut, de asemenea, apel la încetarea focului în timp ce cânta la gala Grammy din februarie.

Macklemore a declarat prin intermediul canalelor sale de socializare că, atunci când piesa va fi lansată pe streaming, toate încasările vor merge către Agenția Națiunilor Unite pentru ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni.

Macklemore a fost un susținător declarat al palestinienilor încă de anul trecut. La mai puțin de două săptămâni de la atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului condus de Hamas, care a dus la moartea a cel puțin 1.200 de persoane, el a distribuit o postare în care deplângea pierderile de vieți omenești atât în Israel, cât și în Gaza.

„Inima mea suferă profund pentru israelienii care au pierdut persoane dragi din cauza unei astfel de abominații”, a scris el despre atacul din 7 octombrie. „… Dar uciderea unor oameni nevinovați ca represalii, ca pedeapsă colectivă nu este răspunsul. De aceea, susțin oamenii din întreaga lume care cer încetarea focului”.

Mai târziu în postare, el a scris: „Sunt pentru o Palestină liberă și pentru a pune capăt genocidului iminent al poporului său”.

În aceeași postare, el a făcut referire la afirmația controversată potrivit căreia criticarea guvernului israelian este antisemită. „Pot să-mi iubesc din toată inima (sic) frații și surorile evrei și în același timp să condamn guvernul israelian pentru crimele în masă și pentru Apartheid.”

Macklemore a apărut, de asemenea, la un marș pro-palestinian la Washington în noiembrie. Într-o postare pe Instagram publicată după eveniment, el a spus că a fost încurajat de „tinerii evrei și musulmani care mărșăluiau unul lângă altul, cântând împreună cuvinte de rezistență”.

Macklemore s-a mai confruntat cu acuzații de antisemitism. În 2014, el a purtat ceea ce el a numit un „costum aleatoriu” format dintr-un nas fals mare și o barbă neagră și deasă la concertul din Seattle. Mai mulți detractori, inclusiv Seth Rogen, au numit costumul său antisemit, determinându-l pe Macklemore să „recunoască modul în care costumul ar putea, într-un context de stereotipuri, să fie atribuit unei caricaturi evreiești”.

Rapperul a făcut declarații politice de-a lungul carierei sale. El a fost nominalizat la premiile Grammy pentru piesa „Same Love” din 2012, care pleda pentru egalitatea LGBTQ și pentru susținerea căsătoriilor între persoane de același sex. În 2016, a apărut pe un remix al melodiei YG „FDT, Pt. 2”, care înseamnă „F**k Donald Trump”.

Macklemore a continuat să vorbească împotriva lui Trump și după ce acesta s-a instalat în funcție.

Iar protestatarii din campusurile universitare continuă să protesteze faţă de războiul din Gaza, chiar și după ce unele universități au anulat sau modificat festivitățile de premiere și și-au sancționat colegii protestatari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite