Lumina Sfântă a Învierii, primită la Ierusalim, la ora 14:35. Minunea a avut loc rapid după rugăciunea specială a Patriarhului Ortodox Teofil al III-lea al Ierusalimului
Sfânta Lumină a fost primită la Mormântul Învierii Domnului, din Ierusalim sâmbătă, 19 aprilie 2025, la ora 14:35, ora României. Anul acesta minunea a avut loc foarte rapid, după rugăciunea specială a Patriarhului Ortodox Teofil al III-lea al Ierusalimului, rostită la Vecernia Învierii.
Mii de credincioși au așteptat în jurul bisericii Sfântului Mormânt unde au fost luate măsuri severe de securitate în contextul tensiunilor din Israel şi teritoriile palestiniene.
Lumina Sfânta este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare. Cei care au fost martori la acest moment emoționant vorbesc despre o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. După ce este scoasă din sfântul mormânt, Lumina este împărțită credincioșilor din biserică. Ceremonia aprinderii focului sfanț simbolizează Învierea lui Iisus Hristos la Ierusalim. Se spune că, în primele minute, Lumina Sfânta nu îi arde pe cei care o ating.
Focul haric – flacăra care nu se stinge niciodată, cum spun credincioșii – a pornit apoi spre parohiile ortodoxe din întreaga lume, purtând mesajul: lumina învinge mereu întunericul.
Sfânta Lumină va fi oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.
Site-ul Doxologia.ro oferă câteva informații despre Lumina Sfântă a Învierii
1. Pogorârea Sfintei Lumini este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea noastră, care are loc în fiecare an, în Sâmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr.
2. Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei.
3. În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel. Aceștia au grijă ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc, verifică piatra Sfântului Mormânt, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.
4. În urma acestei verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
5. Patriarhul Ierusalimului este cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
6. Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.
7. După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.
8. Patriarhul citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși.
9. Dupa aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.
10. Părintele Patriarh Teofil adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de câteva minute, poate fi atins fără să ardă. Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.