Luca Niculescu: Aderarea României la OCDE va fi o altă ancoră pentru modernizarea ţării. Este cel mai important obiectiv strategic al ţării noastre după aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO

Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi o altă ancoră pentru modernizarea ţării, pentru consolidarea statutului ţării noastre în rândul democraţiilor solide, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, preluat de Agerpres.
„Aderare la OCDE este cel mai important obiectiv strategic al ţării noastre după aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO şi va fi pentru România o altă ancoră pentru modernizarea ţării, pentru consolidarea statutului ţării noastre în rândul democraţiilor solide, care se bazează pe reguli şi pe domnia legii. Şi, foarte important, este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de mediul de afaceri, de societatea civilă”, a spus Luca Niculescu, la a X-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ISF 2024 – Aderarea României la OECD. Creşterea Calităţii Guvernanţei Corporative şi a Serviciilor Financiare.
El şi-a exprimat convingerea că data de aderare a României la OCDE, respectiv 2026, va fi păstrată de orice guvern ar veni în perioada următoare.
Luca Niculescu a menţionat că OCDE, numită şi clubul ţărilor dezvoltate, cuprinde state care reprezintă 70% din comerţul mondial şi 90% din valoarea investiţiilor de capital.
„Dar OCDE şi ne-am dat seama de asta tot lucrând, tot mergând acolo, tot discutând cu ei, înseamnă mai mult decât bogăţia materială. Înseamnă, poate în primul rând, o expertiză foarte vastă, foarte cuprinzătoare în aproape toate domeniile vieţii publice, o platformă unică de colaborare pentru statele membre, dar şi dincolo de acestea, pentru că în total sunt cam 100 de state în lumea întreagă care beneficiază de experienţa OCDE pentru a găsi soluţii concrete la probleme comune”, a explicat Niculescu.
De asemenea, acesta a vorbit în cadrul conferinţei organizată de Institutul de Studii Financiare (ISF) despre procesul de aderare şi evaluări.
„După cum ştiţi, procesul presupune alinierea la multe instrumente juridice ale OCDE. Sunt 250 în total, 26 de comitete sectoriale care ne evaluează şi care, după cum spuneam, acoperă practic toate domeniile vieţii publice, de la bună guvernanţă, anticorupţie, digitalizare, la agricultură, sănătate sau educaţie. Şi la capătul acestui proces trebuie să fim aliniaţi la standardele şi la cele mai bune practici ale OCDE. Până acum am încheiat cu succes oficial şase astfel de evaluări, neoficial, pentru că suntem între noi prietenii, pot să spun că sunt ceva mai multe, dar n-am primit încă aşa-numitul aviz formal, acea hârtie care garantează că ai încheiat comitetul. Odată încheiate toate evaluările, vom deveni membri ai organizaţiei. Procesul este foarte dinamic. Există această ţintă de care aţi amintit şi dumneavoastră, fixată la nivel politic şi care este susţinută de tot spectrul politic. Această o ţintă este 2026. Nu vă spun că este o ţintă foarte ambiţioasă. Este în acelaşi timp şi o ţintă care poate fi atinsă dacă mergem în ritmul în care suntem acum”, a mai afirmat coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.
OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.
Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța