Locuitorii din Gaza, strămutați din cauza războiului, se confruntă acum cu o nouă amenințare: iarna

Plajele din Gaza nu mai sunt locuri pentru excursii de o zi. Zeci de mii de oameni sunt nevoiți acum să trăiască pe coastă, obligați să își părăsească locuințele în timpul războiului, scrie BBC.
În ultimele zile, aceștia s-au confruntat cu un nou tip de asalt: apele reci ale mării care lovesc locuințele lor improvizate și fragile.
„Nu a mai rămas nimic în cort: nici saltele, nici pături, nici pâine, totul a fost luat. Marea le-a luat. Am salvat un copil de două luni care a fost tras în mare”, spune Mohammed al-Halabi.
Aproape toată populația de 2,3 milioane a Gazei este acum strămutată, iar nouă din zece persoane care trăiesc în adăposturi stau în corturi, potrivit ONU.
Cu temperaturile în scădere, mulți oameni se îmbolnăvesc. Au avut loc inundații cu apă de ploaie și ape reziduale.
„Picioarele copiilor mei, capetele lor—totul îngheață”, povestește Shaima Issa pentru BBC în Khan Younis. „Fiica mea are febră din cauza frigului. Practic, trăim pe stradă, înconjurați de fâșii de pânză. Toată lumea aici este bolnavă și tușește”, mai spune aceasta.
„Când plouă peste noi, suntem complet uzi,” adaugă vecina ei, Salwa Abu Nimer, plângând. „Ploaia puternică ne inundă, iar noi nu avem un acoperiș impermeabil. „Nu avem făină, nici mâncare, nici apă, nici adăpost,” continuă ea. „Ce viață este asta pe care o trăiesc? Aș merge până la capătul pământului doar ca să-mi hrănesc copiii”.
Situația devine „catastrofală”
Deși situația este mai gravă în nord, oficialii ONU avertizează despre lipsuri severe de medicamente, alimente, adăpost și combustibil în toată Gaza, descriind situația drept „catastrofală.”
Zile la rând, cameramanii locali au filmat sute de oameni care se înghesuiau în fața brutăriilor unde există foarte puțină pâine. Uneori, se produc busculade pe măsură ce oamenii încearcă să înainteze.
„Am nevoie de o pâine. Am dureri, diabet și tensiune arterială ridicată. Nu pot să mă împing prin mulțimea de oameni; mi-e teamă că mă voi sufoca și voi muri,” spune Hanan al-Shamali, aflată în Deir al-Balah, dar originară din nordul Gazei.
„Am nevoie de pâine pentru a hrăni orfanii de care am grijă. În fiecare dimineață vin aici. La final, iau pâine sau nu. Uneori o iau, dar de cele mai multe ori, nu.”
Ajutor umanitar blocat
Ajutorul umanitar care intră în teritoriul palestinian rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul an. Israelul învinovățește agențiile de ajutor pentru problemele de distribuție.
„Din păcate, încă vedem că cel mai mare blocaj pentru ca ajutorul umanitar să ajungă unde trebuie este capacitatea de distribuție a organizațiilor internaționale, așa cum arată cele 800 de camioane de ajutor din jurul meu,” a declarat Shimon Freedman, purtător de cuvânt al Cogat, parte a armatei israeliene care controlează punctele de trecere.
Dar în interiorul Gazei, lucrătorii umanitari spun că bande înarmate jefuiesc proviziile aduse prin punctul de trecere Kerem Shalom. Aceasta a determinat cea mai mare agenție ONU care operează în teritoriu, UNRWA, să își suspende utilizarea acestei rute pentru livrări.
Imaginea de ansamblu, spune Antoine Renard, șeful local al Programului Alimentar Mondial al ONU, este a palestinienilor care se confruntă cu „o luptă zilnică pentru supraviețuire.”
„Nivelurile de foame, devastare și distrugere pe care le vedem acum în Gaza sunt mai rele ca niciodată. Oamenii nu mai pot face față,” afirmă Renard. „Abia dacă intră alimente, iar piețele sunt goale.”