Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba, oprite temporar după un bombardament. Germania a construit primul său terminal de gaz lichefiat. Norvegia promite că va fi un furnizor energetic de încredere pentru Europa
Autoritățile de la Budapesta au fost informate de cele de la Kiev că o rachetă rusească a lovit o centrală electrică aflată la granița cu Belarus, care livra energie pentru pomparea petrolului prin conducta Drujba.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: „Conducta Drujba nu a fost afectată, ci doar elementele de infrastructură care ajută la funcţionarea conductei – o centrală electrică, ce acţionează echipamentul necesar pentru alimentare. Repararea acesteia este, clar, mai uşoară decât dacă această conductă ar fi fost lovită, aşa că se va putea face într-un timp scurt, în funcţie de problemele concrete descoperite de analiza tehnică. (…) Ungaria are rezerve de petrol pentru câteva luni, aşa că alimentarea cu energie a Ungariei nu este ameninţată„.
De asemenea, oficialii din Slovacia și Cehia au fost informați de sistarea livrărilor de petrol.
Pe de altă parte, Germania face pași tot mai importanți pentru desprinderea totală de gazul rusesc și a construit primul său terminal de gaz lichefiat, lângă portul Wilhelmshaven de la Marea Nordului.
Acest terminal, care ar putea fi inaugurat luna viitoare, a fost construit într-un timp record de 194 de zile, și va fi urmat de alte instalații similare, în nordul Germaniei.
Analiștii economici subliniază că acest terminal face parte din eforturile Berlinului de a deveni independent de gazul rusesc.
La începutul acestui an, economia Germaniei depindea în proporție de peste 40% de gazul livrat de Rusia.
Potrivit unui consultant al Eurasia Group, citat de către Financial Times, încheierea lucrărilor la terminalul de gaz lichefiat marchează un punct de cotitură în încercarea Europei de a se desprinde de gazul rusesc, o variantă care părea imposibila în februarie.
Germania a reușit să umple complet depozitele sale de gaz înainte de sosirea iernii, însă oficialii de la Berlin avertizează populația și mediul de afaceri că trebuie să utilizeze gazul cu atenție.
Pe fondul acestor evenimente, Norvegia și-a reiterat sprijinul pentru partenerii săi europeni în criza energetică. Șeful guvernului de la Oslo a declarat că Norvegia va fi un furnizor energetic de încredere pentru Europa în această iarnă.