Ziua 43 de război. Zeci de cadavre sub dărâmăturile de la Borodyanka. Rusia, suspendată din Consiliul Drepturilor Omului. Peste 100.000 de oameni au nevoie să plece din Mariupol

ACTUALIZARE 23.10 Echipele de salvare au descoperit 26 de cadavre sub dărâmăturile a două blocuri bombardate la Borodyanka, nord-vest de Kiev, a anunţat procurorul general ucrainean Irina Venediktova.
„Doar populaţia civilă a fost vizată: nu există niciun sit militar”, a adăugat procurorul general.
ACTUALIZARE 20.23 Locuitorii dintr-un sat de lângă Kiev, folosiți drept scuturi umane de soldații ruși.
În localitatea Obukhovici, situată la 80 de kilometri nord-vest de Kiev, rușii i-au scos cu arma la tâmplă pe săteni din subsolurile în care se ascundeau.
ACTUALIZARE 19.46 Ministrul de externe ucrainean: „Arme, arme și iar arme!” Stoltenberg: Trebuie să accelerăm susţinerea pentru Ucraina.
ACTUALIZARE 19.04 Națiunile Unite votează pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care suspendă calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului.
ACTUALIZARE 19.00 Parlamentul European, îngrijorat pentru soarta copiilor ucraineni, trage un semnal de alarmă privind posibile abuzuri și adopții ilegale.
ACTUALIZARE 18.10 Bătălia pentru Donbas va semăna cu bătăliile din Al Doilea Război Mondial, anticipează ministrul ucrainean de Externe.
Dmytro Kuleba: ”Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”.
ACTUALIZARE 17.34 O reuniune formală a miniştrilor de Externe din ţările NATO va avea loc la Bucureşti, pe 29 şi 30 noiembrie, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Excellent news following the Allied #ForMin today #Romania will host the @NATO formal Foreign Ministers Meeting on 29-30 November, in Bucharest. I am looking forward to welcome our #Allies in, on #EasternFlank, at the 1st NATO ForMin hosted by Romania. @jensstoltenberg pic.twitter.com/vezu9H6D20
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) April 7, 2022
ACTUALIZARE 16.54 Un nou concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles.
ACTUALIZARE 16.45 Trupele ruse care au ocupat Zona de Excludere din Cernobîl au inhalat praf radioactiv timp de o lună, spune Iuri Formicev, primarul orașului Slavutîci, din apropiere de centrala nucleară.
ACTUALIZARE 15.47 Zilele viitoare vor fi „ultima şansă” pentru civili să evacueze estul Ucrainei, au avertizat joi autorităţile locale, pe fondul temerii privind o ofensivă majoră a armatei ruse în regiune.
ACTUALIZARE 15.22 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi într-un mesaj prin video adresat Parlamentului grec că „cei care șantajează Europa cu o criză economică și energetică pierd întotdeauna”. Zelenski a îndemnat Parlamentul grec să „facă mai mult” și să-și folosească „oportunitățile ca membru al Uniunii Europene pentru a organiza salvarea orașului Mariupol”, potrivit CNN.
ACTUALIZARE 15.17 Cum ar ascunde Rusia numărul soldaților căzuți în luptă. Detalii scoase la iveală de The Moscow Times
ACTUALIZARE 14.31 Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a anunţat joi că interzice companiei Google să îşi facă publicitate în Rusia și a acuzat platforma YouTube că difuzează informaţii false despre forţele ruse din Ucraina.
ACTUALIZARE 14.28 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că invazia rusă în Ucraina nu doar că a afectat securitatea în Europa, ci şi a „zdruncinat întreaga ordine internaţională”. Declarațiile au fost făcute în a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din ţările NATO, care se desfăşoară la Bruxelles. Într-o primă sesiune, joi, membrii Alianţei se întâlnesc cu omologii lor din Ucraina, Georgia, Suedia, Finlanda, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia. Participă şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi securitate europeană, Josep Borrell.
ACTUALIZARE 13.50 Kievul a acuzat joi Ungaria că „îl ajută pe Putin” în războiul împotriva Ucrainei, la o zi după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus să plătească în ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte ţări din UE.
ACTUALIZARE 13.00: Lukașenko susţine că „negocierile nu pot avea loc fără participarea Belarus”, scrie Nexta.
Meanwhile, #Lukashenko again forgot to take his pills and said that: „Negotiations cannot take place without the participation of #Belarus„. pic.twitter.com/19vzdvPIX2
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
ACTUALIZARE 12.45: Primarul din Mariupol spune că peste 100.000 de persoane au nevoie în continuare de evacuare urgentă din oraș, relatează Reuters. Se preconizează că astăzi vor fi zece coridoare umanitare deschise pentru evacuările civile din Ucraina, dar mai devreme, vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că rezidenții care încearcă să părăsească Mariupol vor trebui din nou să-și folosească propriile vehicule.
ACTUALIZARE 12.00: Ucraina și Rusia convin asupra a 10 coridoare umanitare pentru astăzi, pentru a evacua oamenii, scrie Zhe Kyiv Independent. Plecările sunt prognozate din:
- Mariupol în regiunea Donețk;
- Berdiansk, Tokmak, Energodar și Melitopol în regiunea Zaporojie;
- Sievierodonetsk, Lysychansk, Popasna, Rubijne și Hirske din regiunea Lugansk.
ACTUALIZARE 11.55: Operatorul rusesc de livrare expres SDEK a oprit transmisiile video de la birourile sale de la granița cu Ucraina.
The #Russian express delivery operator SDEK turned off video broadcasts from its offices on the #Ukrainian border. pic.twitter.com/1c3ZjaVKs9
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
ACTUALIZARE 11.20: Atacurile aeriene rusești se concentrează acum în principal asupra zonelor din estul Ucrainei, iar forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în regiune, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici. El a spus că orașul Mariupol rezistă și că el crede că eforturile Rusiei de a înconjura trupele ucrainene în est vor fi în zadar.
„Situația este sub control”, a spus el la televiziunea națională, relatează Reuters.
ACTUALIZARE 10.45: Şeful Diplomației Europene, Josep Borrell, a spus astăzi că un embargo pe petrol nu face parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. El a adăugat că miniștrii de externe ai UE vor discuta despre interzicerea livrărilor de petrol rusești pe 11 aprilie.
An #oil embargo is not part of the fifth package of #EU sanctions against #Russia.
This was stated by Head of the European Diplomacy Josep #Borrell. He added that the EU foreign ministers will discuss the ban on Russian oil supplies on April 11. pic.twitter.com/P3ltZUY4t0
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
ACTUALIZARE 10.15: Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege de împrumut-închiriere (Lend – Lease) pentru Ucraina.
Acesta va permite Kievului să primească arme și echipamente în cadrul unui program accelerat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lend-Lease a fost adoptat pentru a ajuta țările coaliției anti-Hitler.
For the first time since WW2, the U.S. Senate approved a lend-lease bill for #Ukraine.
It will allow #Kyiv to receive weapons and equipment under an accelerated program. During World War II, the Lend-Lease was adopted to help the countries of the anti-Hitler coalition. pic.twitter.com/Kuxo8HaWCb
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
ACTUALIZARE 10.10: Trupele ruse au bombardat un spital din Severodonetsk și clădiri rezidențiale din Lysychansk. Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat și nouă atacuri respinse ale armatei ruse în ultimele 24 de ore.
#Russian troops shelled a hospital in #Severodonetsk and residential buildings in #Lysychansk.
The head of the #Luhansk regional military administration, Serhiy Haidai also reported nine repulsed attacks by the Russian army over the past 24 hours. pic.twitter.com/9WxHGUagwy
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
ACTUALIZARE 10.05: Imagini video realizate deasupra unei autostrăzi din vestul Kievului arată o coloană de vehicule rusești distruse complet în urma atacurilor forțelor armate ale Ucrainei.
Aerial view of a Russian column completely obliterated on the highway west of Kyiv city.#Russia #Ukraine pic.twitter.com/bQ4rw5T51a
— BlueSauron (@Blue_Sauron) April 6, 2022
ACTUALIZARE 10.00: Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus, astăzi, la Bruxelles, că „G7 și NATO își intensifică eforturile privind sancțiunile și armele. Marea Britanie interzice acum toate importurile de energie rusească. Sancționăm mai multe bănci și ne intensificăm furnizarea de arme către Ucraina”, a spus ea, citată de The Guardian.
ACTUALIZARE 09.39: Austria va expulza patru diplomați ruși. Austria este cea mai recentă țară europeană care a anunțat sancțiuni diplomatice împotriva Rusiei. În această dimineață, Ministerul de Externe a anunțat că va expulza trei diplomați ruși de la ambasada de la Viena și unul de la consulatul de la Salzburg.
Reuters relatează că un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că oficialii ruși s-au comportat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic. Ei trebuie să părăsească țara până pe 12 aprilie.
În Europa există un val de expulzări ale personalului diplomatic rus – deși unele țări, în special Marea Britanie, Canada și Australia, nu au luat încă nicio măsură.
ACTUALIZARE 09.30: Australia va impune sancțiuni împotriva a 67 de ruși, a anunţat ministrul de externe Marise Payne. „Anunț sancțiuni suplimentare aplicate elitelor și oligarhilor ruși, cei apropiați lui Putin, care îi facilitează și sprijină acțiunile scandaloase”, a spus ministrul la sosirea la întâlnirea NATO, citată de Reuters. Australia nu este membră a NATO, dar, la fel ca Japonia, este prezentă la întâlnirea de astăzi ca invitat.
ACTUALIZARE 08.46: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut aliaților NATO să furnizeze mai multe arme pentru a susține efortul de război al Ucrainei, inclusiv avioane de război, sisteme de apărare aeriană, rachete și vehicule blindate, scrie The Guardian.
Kuleba a spus că există trei puncte pe ordinea de zi atunci când discută cu aliații în întâlniri bilaterale: „Arme, arme și arme”.
Ministrul de externe ucrainean a spus că nu există nicio distincție între armele ofensive și cele defensive – orice arme, inclusiv tancurile și avioanele rapide, ar fi folosite pentru a apăra Ucraina. El a adăugat că orice țară care face această distincție este ipocrită.
Met with Secretary General @jensstoltenberg at NATO HQ in Brussels. I came here today to discuss three most important things: weapons, weapons, and weapons. Ukraine’s urgent needs, the sustainability of supplies, and long-term solutions which will help Ukraine to prevail. pic.twitter.com/247GdqdPwj
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 7, 2022
ACTUALIZARE 08.30: Peste 5.000 de civili, inclusiv 210 copii, au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat primarul orașului, scrie The Guardian.
Vadym Boichenko a remarcat că forțele ruse au bombardat spitale, inclusiv unul în care 50 de oameni au murit arşi. Boichenko a mai spus că peste 90% din infrastructura orașului a fost distrusă din cauza bombardamentelor rusești.
Armata rusă a asediat orașul, întrerupând accesul la hrană, apă și aprovizionare cu energie, în timp ce au atacat continuu cu bombe şi artilerie.
ACTUALIZARE 08.00: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor că armata rusă s-a retras complet de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihiv din Ucraina, scrie Nexta.
„Nu observăm nicio trupă rusă în Kiev, Cernihiv sau în apropiere”, a asigurat el.
ACTUALIZARE 07.22: Adunarea Generală a ONU va vota joi dacă suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva.
Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la retragerea statutului de membru al consiliului în contextul dezvăluirilor privind crimele comise de soldații ruși în Bucha.
“Credem că membrii armatei ruse au comis crime de război în Ucraina, și mai credem că Rusia trebuie trasă la răspundere”, a declarat Thomas-Greenfield, citată de The Guardian.
ACTUALIZARE 07.12: Ucraina dorește sancțiuni suficient de dure din punct de vedere economic pentru ca Rusia să pună capăt războiului. El a cerut lumii democratice să respingă petrolul rusesc și să blocheze complet băncile rusești din sistemul financiar internațional. Zelenski a spus că ezitarea Occidentului de a conveni asupra unui embargo petrolier costă vieți ucrainene. Exportul de petrol al Rusiei ca „unul dintre fundamentele agresiunii Rusiei, care îi permite să nu ia în serios negocierile de pace”, a adăugat el.
„Lumea democratică trebuie să respingă petrolul rusesc și să blocheze complet băncile rusești din sistemul financiar internațional, a declarat președintele Volodymyr Zelenski în discursul său de joi dimineața, citat de Reuters.
După ce imaginile înspăimântătoare cu civili morți pe străzile din Bucha au stârnit revolta internațională, Zelenski a spus că forțele Kremlinului încearcă să acopere dovezile atrocităților.
„Avem informații că armata rusă și-a schimbat tactica și încearcă să îndepărteze oamenii care au fost uciși de pe străzi și subsoluri, aceasta este doar o încercare de a ascunde dovezile și nimic mai mult”, a spus Zelenski, dar nu a furnizat. dovezi, scrie Reuters.
ACTUALIZARE 07.06: Regiunile de est Harkov, Donețk și Lugansk se confruntă cu cele mai grele lupte după ce forțele ruse s-au retras din jurul Kievului.
O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a condus un convoi de autobuze și mașini private care transportă peste 1.000 de oameni la Zaporojie, după ce aceștia au fugit singuri din Mariupol.
Autoritățile ucrainene nu pot ajuta oamenii să părăsească orașul Izium sau să trimită ajutor umanitar, deoarece este complet sub controlul Rusiei, a spus guvernatorul regional Harkov.
Iată cele mai importante informaţii din ultimele 24 de ore:
Avertisment sumbru: șeful NATO Jens Stoltenberg a avertizat că războiul se poate prelungi ani de zile, deoarece președintele rus Vladimir Putin dorește „să controleze întreaga Ucraină”. El a adăugat că în următoarele câteva săptămâni, oficialii se așteaptă ca forțele ruse să se aprovizioneze cu combustibil, alimente și alte provizii, cu scopul de a lansa o nouă ofensivă brutală în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Posibilitatea de reinvazie: rămâne neclar care sunt obiectivele pe termen lung ale lui Putin, a spus un înalt oficial american al apărării. Dar, în ciuda recentei schimbări de strategie și a mai multor runde de discuții de pace Rusia-Ucraina, SUA și aliații săi se pregătesc pentru posibilitatea ca Putin să încerce să reinvadeze regiunea Kiev odată ce își va îndeplini obiectivele în estul Ucrainei, presupunând că are suficientă forță de muncă. și echipamentele rămase pentru a face acest lucru, au declarat oficiali americani și europeni pentru CNN.
Poziția Marii Britanii: La o cină de miercuri seara, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că „epoca angajării cu Rusia s-a încheiat” și „avem nevoie de o nouă abordare a securității în Europa bazată pe rezistență, apărare și descurajare”. Ea a adăugat că lucrează cu omologii săi din G7 pentru a impune mai multe sancțiuni băncilor rusești.
Embargoul petrolului: ministrul de externe al Lituaniei a calificat sancțiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei „dezamăgitoare”, comparându-le cu sancțiunile pentru lumânări sau lemne de foc. El a cerut blocului european să impună un embargo petrolier asupra Moscovei, adăugând: „Dacă suntem serioși în ceea ce privește reacția noastră la masacrele din Bucha și alte orașe care sunt descoperite, atunci trebuie să fim serioși şi cu sancțiunile noastre”.
Convocarea Canadei: Canada îl va chema pe ambasadorul Rusiei la Ottawa pentru acuzațiile de ucidere în masă a civililor în Bucha, susţine ministrul canadina de externe.
Șanțuri la Cernobîl: autoritățile ucrainene au lansat miercuri un video filmat cu o dronă care arată poziții militare rusești abandonate, inclusiv gropi și tranșee libere, într-o zonă foarte contaminată radioactiv din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.
Pledoaria lui Zelenski: În discursul său de miercuri seară, președintele ucrainean a transmis că „atitudinea față de Rusia este simplă: fie susțineți căutarea păcii, fie susțineți crimele în masă”. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a relansa economia Ucrainei și a spus că va cere blocarea completă a băncilor ruse din sistemul bancar internațional.