Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange, dar opoziția afirmă că acesta ”nu este un martir”. Soția fondatorului WikiLeaks: Plănuiește să se bucure de libertate

Julian Assange / Sursa foto: Profimedia Images
27 iunie 2024, 09:26 (actualizat 27 iunie 2024, 09:28)

Julian Assange și-a petrecut prima noapte din ultimii 14 ani ca om liber acasă, în Australia, în timp ce opoziția conservatoare a avertizat joi guvernul să nu-l aclame pe fondatorul WikiLeaks ca pe un erou, potrivit Reuters.

Miercuri seară, Assange a fost întâmpinat cu extaz în Australia, după ce a pledat vinovat pentru încălcarea Legii americane privind spionajul. El a fost apoi eliberat de un tribunal american pe insula Saipan din Pacific, după ce a stat mai mult de cinci ani într-o închisoare britanică de înaltă securitate.

Assange plănuiește să se bucure de libertate

Soția sa, Stella Assange, a declarat că este prea devreme pentru a spune ce va face soțul ei în continuare și a cerut intimitate pentru el.

„Julian plănuiește să înoate în ocean în fiecare zi. Plănuiește să doarmă într-un pat adevărat. Plănuiește să guste mâncare adevărată și plănuiește să se bucure de libertatea sa”, a declarat ea joi reporterilor.

Susținătorii lui Assange și apărătorii libertății de exprimare îl consideră pe acesta o victimă pentru că a expus neregulile și potențialele infracțiuni ale SUA, inclusiv în conflictele din Afganistan și Irak, atunci când WikiLeaks a publicat mii de documente militare clasificate și telegrame diplomatice în 2010.

Cu toate acestea, guvernul SUA a declarat de mult timp că acțiunile sale au fost nesăbuite și că, prin publicarea numelor surselor guvernamentale, a pus în pericol viața agenților.

Assange nu a vorbit public de când a fost eliberat. În cursul nopții, un judecător din statul american Virginia a respins oficial toate acuzațiile formulate împotriva sa.

Parlamentarii australieni au cerut eliberarea lui Assange timp de mai mulți ani, iar cazul său a fost un rar subiect de tensiune în relațiile bilaterale cu Statele Unite.

„De ceva timp, încarcerarea lui Julian Assange a fost un ghimpe în coasta acestei relații, a fost doar o problemă marginală”, a declarat deputatul independent Andrew Wilkie, copreședinte al unei comisii parlamentare care a pledat pentru eliberarea lui Assange.

Acest lucru a fost rezolvat, așa că acum văd motive să fiu foarte optimist în ceea ce privește relația bilaterală. Acest ghimpe a fost scos”, a declarat el reporterilor.

Assange, care s-a refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra timp de șapte ani înainte de a intra în închisoare, s-a luptat cu extrădarea în Suedia pentru acuzații de agresiune sexuală, precum și în SUA, unde s-a confruntat cu 18 acuzații penale legate de publicarea de către WikiLeaks a documentelor americane clasificate.

”Nu e un martir”

Premierul australian Anthony Albanese, care a susținut eliberarea lui Assange cu ani înainte de a prelua funcția în 2022, i-a urat bun venit acasă printr-un apel telefonic. El a declarat că „a avut o discuție foarte caldă” cu Assange.

Cu toate acestea, opoziția conservatoare și-a exprimat îngrijorarea cu privire la portretizarea lui Assange drept un erou, după ce acesta a petrecut mai mult de un deceniu încercând să evite urmărirea penală și apoi a pledat vinovat la o acuzație penală de conspirație pentru obținerea și divulgarea de documente clasificate din domeniul apărării naționale.

Liderul opoziției din Senat, Simon Birmingham, a salutat eliberarea lui Assange, dar a postat pe X că „el nu este un martir și nu a fost niciodată un prizonier politic căruia i s-a refuzat accesul la justiție”.

El l-a avertizat pe Albanese să nu se întâlnească cu Assange și a declarat că eliberarea ar putea tensiona legăturile Australiei cu Statele Unite. Ministrul de Externe, Penny Wong, a declarat pentru ABC Radio că eliberarea lui Assange nu reprezintă o amenințare la adresa relațiilor Australia-SUA.

James Paterson, purtătorul de cuvânt al opoziției pentru afaceri interne, a declarat pentru Sky News că Assange s-a sustras cererilor legale de extrădare ascunzându-se în ambasada Ecuadorului și și-a folosit drepturile legale din Regatul Unit pentru a contesta această extrădare de-a lungul mai multor ani.

El este acum cineva care a pledat vinovat pentru infracțiuni foarte grave la adresa securității naționale, care nu sunt doar infracțiuni împotriva Statelor Unite. Acestea sunt infracțiuni împotriva alianței Five Eyes pentru colectarea de informații, inclusiv împotriva Australiei”, a declarat acesta.

Departamentul de Stat al SUA a declarat miercuri că implicarea în soluționarea cazului Assange a fost foarte limitată și și-a reiterat poziția potrivit căreia acțiunile acestuia au pus vieți în pericol, deși judecătorul american care a acceptat pledoaria sa de vinovăție a declarat că nu a existat nicio victimă fizică.

Casa Albă nu a fost implicată în niciun fel în acest caz, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, adăugând că este o chestiune care ține de Departamentul de Justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite