Liceele duale, o alternativă profitabilă. Absolvenții Școlii Germane Kronstadt au șansa să se angajeze rapid
Învățământul dual încearcă să atragă cât mai mulți elevi, cărora să le asigure o meserie și un loc de muncă, la finalul pregătirii. În Brașov, conceptul a apărut în urmă cu 13 ani. Școala Profesională Germană Kronstadt este prima și singura instituție de învățământ profesional din România care operează exclusiv în sistem dual. Elevii care ajung aici au șansa să se angajeze rapid, iar pe durata pregătirii beneficiază de cazare și masă gratuite, la standarde moderne.
Aproape jumătate dintre elevii Școlii Profesionale Germane Kronstadt provin din alte județe ale țării, iar pentru aceștia cazarea în apropierea școlii a fost mereu o problemă. Au fost ani în care unii copii nu s-au putut înscrie la cursuri din cauză că nu au găsit o locuință. Acum ei au propriul lor cămin, chiar în curtea școlii. Cazarea și masa sunt gratuite.
Căminul are 9 etaje și 80 de camere cu baie proprie și poate asigura cazarea pentru aproximativ 300 de persoane, inclusiv cu dizabilități. Deocamdată în internat sunt găzduiți 192 de elevi.
Daniela Croitoru, directorul Școlii Profesionale Germană Kronstadt: „Scopul nostru este ca acești elevi școlarizați de noi să fie angajați și preluați de firmele partenere”.
Lucrările au costat aproape 33 de milioane de lei. Cea mai mare parte din bani a fost alocată din bugetul primăriei, dar a contribuit și o asociație locală.
George Scripcaru, primarul Brașovului: „Vedeți, în țară se tot spune că sunt școli profesionale. Nu e niciuna ca asta. Adică să funcționeze de sine stătător, cu personalitate juridică, cu alocație bugetară proprie, cu decizia proprie”.
Camelia Engel, Asociația DWK Fit For Future: „Practic, ei ies de aici ca persoane împlinite, ca persoane pregătite să facă față la tot ce îi așteaptă în viață”.
România are în fiecare an în jur de 20.000 de elevi în învățământul dual. În condițiile în care în ultima perioadă tot mai multe domenii se confruntă cu lipsa lucrătorilor calificați.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Este obstacolul cel mai greu de trecut și anume lupta cu mentalitățile. În România, în continuare se consideră că este o rușine să ai o meserie. În societatea de azi, criza esențială este la nivelul oamenilor foarte calificați tehnic”.
Școala Profesională Germană Kronstadt a pregătit până în prezent 11 generații de absolvenți, în total aproape 2.000 de elevi cu specializări cerute pe piața muncii, precum electromecanic, sudor sau confecționer.