Dezbaterea asupra legilor educației, suspendată. Deputații nu s-au înțeles în privința definiției diversității

20 aprilie 2023, 08:18

Deputații cu viziuni consevatoare din PNL și PSD au încercat în această dimineață să adopte în comisia parlamentară de resort toate propunerile venite din partea cultelor religioase. Faptul a provocat o reacție din partea liderului deputaților PSD Alfred Simonis, care a suspendat ședința amenințându-i pe cei prezenți că, în cazul în care vor continua să adopte amendamentele cultelor fără consultări în coaliție și cu Ministerul Educației, aceste noi modificări nu vor trece de plenul Camerei.

Totuși, în această dimineață, a fost făcută o modificare cerută de cultele religioase, aceea de eliminare din conceptul de diversitate a ceea ce ar putea să ducă la promovarea identității de gen în școală. Conceptul a fost înlocuit ca valoare cu religia, iar faptul a provocat blocajul în dezbaterile pe legile educației.

Natalia Intotero, deputat PSD, preşedinta Comisie de Învăţământ: Nu creează probleme de constituționalitate,  Ministerul Educației a susținut acel amendament.

Ștefan Pălărie, deputat USR: Astăzi am asistat la un spectacol sinistru. A propus înlocuirea cuvântului „identitare” în enumerarea de elemente ale diversității respectate în România prin legea educației propusă cu cuvântul religioase. Adăugirea acestui termen nu ar fi fost o problemă nici din punctul nostru de vedere, dar trebuie să ținem cont că, în măsura în care se adoptă această diversitate inclusiv religioasă, atunci ar însemna în trunchiul comun la religie să poată fi primită și binevenită și religia islamică, de ce nu, sau religia budistă dacă e nevoie, pentru că toată lumea să aibă egalitate prin acest principiu.

Acestea vor fi analizate zilnic de deputați, până joia viitoare între orele 9 dimineața și 9 seara, excepție făcând ziua de duminică.

Deși se convenise ca acest pachet de legi să fie adoptat în procedură de urgență de către prima Cameră sesizată, programul de dezbatere a fost prelungit  la cererea social-democraților.

Dezbaterile vor avea loc în privința textului legii, dar și a sutelor de amendamente depuse de parlamentari, dar și de către reprezentanți ai părinților, cultelor religioase, elevilor și ai sindicatelor din educație și rectorate.

Există controverse la nivelul celor două proiecte de legi pe care ministerul le-a elaborat. De exemplu există cereri ca salarizarea profesorilor debutanți să fie introdusă în proiectul legii învățământului preuniversitar după ce, la nivelul coaliției, se convenise ca această prevedere să fie cuprinsă în viitoarea lege  a salarizării.

În privința examenului  de bacalaureat există critici din partea elevilor, părinților și societății civile că se păstrează acea posibilitate de examen separat pentru liceele de top, fapt considerat discriminatoriu și care ar încuraja industria meditațiilor.

O altă critică vizează introducerea ca materie opțională la bacalaureat a religiei, o cerre făcută de cultele religioase. Tot din partea cultelor religioase vine cererea de eliminare a tuturor prevederilor care se referă la conceptul de diversitate și educație sexuală în școli.

Astăzi, în Parlament, ar putea ajunge şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Termenul stabilit pentru votul în plen era, inițial, 26 aprilie.

Biroul Permanent a aprobat prelungirea dezbaterilor în comisie cu o zi în plus, până pe 27 aprilie, ceea ce înseamnă că „votul în Camera Deputaților ar putea fi dat pe 3 mai”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite