Lege nouă: Tinerii sub 18 ani au interdicție de a mai cumpăra țigări electronice din magazine. Dispozitivele nu mai pot fi livrate prin casete de tip easybox
Măsuri concrete pentru combaterea fumatului în rândul minorilor, inclusiv a țigărilor electronice cu sau fără nicotină. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care interzice utilizarea acestor dispozitive în școli. Tinerii sub 18 ani nu mai pot cumpăra țigări electronice din magazine, iar vânzătorii au dreptul să le ceară un act de identitate. Reguli noi se aplică și vânzărilor online. Țigările electronice nu mai pot fi livrate prin casete de tip easybox, iar pe pachetele aduse de curieri va fi specificat clar faptul că acestea conțin țigări și că trebuie verificată vârsta clientului.
Proiectul de lege votat de Parlament va interzice clar folosirea dispozitivelor electronice, cu sau fără nicotină, în incinta unităților de învățământ. Ministerul Educației este cel care trebuie să stabilească sancțiunile pentru elevii prinși cu țigări electronice.
În clasa noastră majoritari sunt cei care folosesc țigări electronice. Se folosesc, din păcate, în școli. Noi avem 18 ani, dar suntem un exemplu prost pentru colegii noștri, mai ales că sunt eletronice și se folosesc oriunde.
Înlocuiești țigările clasice cu țigările electronice, nu se schimbă mare lucru, în afară de faptul că părinții nu mai simt atât de tare mirosul.
Fumatul este interzis și acum în școli, însă regulamentele nu fac referire și la țigările electronice. Iar profesorii susțin că au prea puține mijloace prin care pot controla fenomenul în rândul elevilor.
MARINELA ZAMFIR, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca: Pleacă în timul pauzei, se duc pe stradă, fumează, și vin înapoi la școală. Am avut situații în care am prins elevi fumând în baie sau în curte. Noi nu putem face decât scăderea notei la purtare.
Ar trebui mult mai bine controlați elevii.
Controlul mai strict în școli, asta depinde de regulamentul intern al unității respective, dar dacă se vrea, se poate.
Țigările electronice cu sau fără nicotină nu pot fi procurate de la automate, iar minorii nu le vor mai putea cumpăra nici din magazine. Vânzătorii vor avea dreptul să le ceară documente de identitate. Se interzice și livrarea prin dispozitive de tipul easybox, iar pe coletele aduse de curieri va fi specificat clar faptul că acestea conțin țigări și că trebuie verificată vârsta clientului.
Oricât ai vrea, e destul de greu de controlat, și la magazin. Pot să mă duc eu cu un minor, cu un prieten, iau eu țigările și i le dau lui.
Sunt foarte periculoase pentru că au arome, plăcute, ca de fructe, care atrag minorii.
Un studiu realizat de organizația Salvați Copiii arată că aproximativ 10% dintre copiii între 13 și 15 ani din România au folosit țigări electronice.
Dr. RADU CRIȘAN DABIJA, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi: Nu există nici măcar un sâmbure de ştiinţă în momentul în care spune cineva: lasă, că astea sunt mai sigure, îţi fac mai puţin rău. Sunt foarte multe cazuri de insuficienţă respiratorie, de fenomene inflamatorii incredibile, de ARDS, care este sindromul de detresă respiratorie acută datorat consumului chiar şi a unei singure unităţi.
Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat și un proiect de lege care interzice vânzarea către minori a băuturilor cu efect energizant.