La nivel mondial, 4 din 10 oameni evită în mod activ știrile. Rețelele sociale, în special TikTok, au devenit surse tot mai populare

18 iunie 2024, 09:07 (actualizat 18 iunie 2024, 09:10)

Într-o lume dominată de evenimente dificile și complexe, tot mai mulți oameni aleg să evite știrile. Ei susțin că sunt deprimante, obositoare și plictisitoare. Totodată, presa tradițională pierde teren, iar rețelele sociale sunt din ce în ce mai folosite pentru informare.

Un raport realizat de Institutul Reuters al Universității Oxford arată că aproape 4 din 10 oameni la nivel mondial evită în mod activ știrile. Discutăm despre o creștere semnificativă față de acum șase ani. Studiul, care a chestionat peste 94,000 de adulți din 47 de țări, sugerează că evenimentele precum războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu contribuie la această tendință de evitare a știrilor.

De exemplu, în Marea Britanie, interesul pentru știri aproape că s-a înjumătățit din anul 2015. La nivel global, doar 46% dintre oameni se declară foarte interesați de știri, față de mai bine de două treimi în 2017.

Studiul arată că femeile și tinerii sunt mai predispuși să se simtă copleșiți și obosiți de fluxul mare de știri. Totuși, încrederea în știri rămâne stabilă la 40%, dar încă este mai scăzută decât în timpul pandemiei de Coronavirus.

De asemenea, rețelele sociale, în special TikTok, au devenit surse tot mai populare pentru știri, depășind pentru prima dată platforma bine-cunoscută X, fosta Twitter. Aproape un sfert dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani folosesc TikTok pentru știri.

Autorii raportului au observat că oamenii simt adesea că nu au control asupra evenimentelor majore din lume și aleg să evite știrile pentru a-și proteja sănătatea mentală sau pentru a se concentra pe aspectele mai pozitive ale vieții lor.

Este clar că modul în care consumăm știrile se schimbă dramatic, iar acest lucru are implicații importante atât pentru consumatori, cât și pentru jurnaliști și platformele media.

Însă, indiferent de cum vor evolua lucrurile, trebuie să ne alegem știrile din surse de încredere. Nu uitați, fake news și deepfakes sunt fenomene în creștere care reprezintă reale pericole pentru noi toți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite