La Iași nu pot fi tratați marii arși. Secția clinică de chirurgie plastică și arsuri, dotată cu aparatură în proporție de 60 la sută
Actuala clinică de chirurgie plastică este improvizată între clinicile ORL, Buco Maxilo Faciale, Oftalmologie şi Cardiologie.
Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” a aparţinut Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan” din Copou, închis în 2011, iar Clinica a fost transferat în această unitate medicală în decembrie 2014.
În același timp, Spitalul „Sf. Spridon” are un corp de clădire modernizata, din 2017, unde ar trebui sa fie clinica pentru „marii arşi”.
De 2 ani de zile Ministerul încearcă achiziţia aparaturii, dar toate termenele avansate au fost încălcate.
De asemenea modernizarea acestei clădiri s-a realizat în 5 ani din lipsă de finanțare. Investiţia în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei a fost realizată din fonduri de la Ministerul Sănătăţii.
La finalizarea lucrărilor, conducerea spitalului a transmis Ministerului necesarul de echipamente pentru dotarea clinicii, în valoare de aproximativ 15 milioane de lei.
La doi ani de când a fost terminată, la Clinica „Marilor Arşi” a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi au ajuns abia o parte din echipamente, astfel că pacienţii şi medicii se îngrămădesc încă pe holurile Secţiei de chirurgie plastică.
Dacă ar fi dată spre utilizare, Clinica Marelui Ars ar putea să se ocupe de 15 oameni cu arsuri grave şi de 20 cu sechele postarsuri, care au nevoie de chirurgie plastică şi reconstructivă.
Deocamdată însă pacienţii care au arsuri de peste 25% din suprafaţa corpului nu pot fi trataţi la Iaşi fiind aduși la București, însă transportul unor astfel de persoane nu face decât să înrăutățească starea pacientului.